Skip to main content

Alimentele lacto-fermentate – Terapie anti-cancer

By 31.03.2018februarie 25th, 2024Nutriție

Pe un site francez cu produse lactate bio apare următorul anunț:
Doriți iaurt Levogire sau Dextrogire? „
Ce m-a surprins mai mult este ca aceasta întrebare este formulata de un comerciant de iaurt si nu de un medic pacienților sau de un nutriționist sportivilor. Dar care este semnificația acestei întrebări?

Putina chimie
Acidul 2-hidroxipropanoic, de asemenea cunoscut popular şi ca acid lactic, este un acid organic slab, necesar ca mijloc de stocare a glucozei in lipsa oxigenului. In situațiile de anaerobie parțială sau totala, celulele nu reușesc sa desfacă glucoza in anhidrida carbonica si apa pentru a procura combustibilul necesar ATP-ului, motiv pentru care se opresc la acidul piruvic, care la rândul lui se transforma in acid lactic. Vom vedea puțin mai încolo ca exista doua situații in care se recurge in organism la acest metabolism anaerobic:
efortul intens si …o afecțiune foarte grava.
Actuala fobie fata de aciditate vine dintr-o confuzie intre cele doua feluri de Acid Lactic.

Despre Izometrie
Substanțele care au proprietatea de a roti planul luminii polarizate se numesc optic active (despre izometrie). Cele care rotesc planul luminii polarizate spre dreapta se numesc dextrogire (notate „+”), iar cele care îl rotesc spre stânga se numesc levogire (notate „–”).

In schimb, acele literele majuscule L si D desemnează tot dextrogire/levogire dar fac referire la aranjarea spatiala a atomului de carbon:

Acidul lactic benefic organismului este L+ dextrogire , unde L+ desemnează configurația spațială levogira (in stanga) a atomului de carbon iar + desemnează devierea polarizata a luminii (spre deapta.
In organismul sănătos, acidul lactic L+ dextrogire se formează prin descompunerea glucozei in lipsa oxigenului, ceea ce permite producerea energiei (ATP-ului) pentru majoritatea reacțiilor chimice din corp in situații de efort spontan si intens, ori de câte ori intensitatea efortului depus depășește 50% din capacitatea maxima si oxigenarea nu mai face fata necesitații. Producția de ATP este mai redusa in aceste cazuri, dar foarte rapida.
La o privire atenta, vedem ca si in cazul cancerului situația este similara, caci la viteza de expansiune a unei tumori, oxigenul nu i-ar fi ajuns, așa ca de la bun început celula canceroasa imita comportamentul organismului sănătos in situații de efort maxim: utilizează Acidul Lactic…doar ca sub forma sa denaturata, D – !

Aici si-au prins mulți urechile, întrucât nu au făcut diferență intre cele doua tipuri de Acid lactic, asa ca este necesar sa analizam mai atent fraza de la începutul articolului:
„Fara oxigen, celulele nu reușesc sa desfacă glucoza in anhidrida carbonica si apa pentru a procura combustibilul necesar ATP-ului, motiv pentru care se opresc la acidul piruvic, care la rândul lui se transforma in acid lactic.” Oare care celule lucrează cu predilecție in mediul anaerob? Celula canceroasa!
Din momentul in care celula canceroasa refuza sa mai urmeze protocolul normal de diviziune, ea este decuplata de la „arhiva tehnologica” a celuleor sănătoase si „uita” unele din aptitudinile esențiale ale celulei: nu mai știe sa transforme nici lipidele în glucide (regim ketogen) și nu mai are implicit nici capacitatea de a fabrica acidul lactic L+. Ea reușește sa fabrice doar „imaginea sa in oglinda” acidul lactic D-, pentru ca in general, „răul” nu știe decât sa distorsioneze imaginea Binelui. Levogire – înseamnă ca molecula deviază lumina spre stânga (patogen) in loc sa o devieze Dextrogire (-), spre dreapta (benefic). Destul de sugestiv…

In concluzie, energia celulei canceroase vine dintr-o forma a Acidului lactic (D-) opusa optic celei naturale (L+). Administrarea de Acid lactic L+ va duce deci la anihilarea combustibilului cancerigen D- , pe principiul opoziției de faza: doua forte opuse, de frecventa egala, se anulează reciproc (așa numita tehnica a opoziției de faza / sunetului alb). Pentru explicitare, vom folosi un exemplu din ingineria de sunet:
In metoda sunetul alb, sunetul este analizat in caști si se generează automat un sunet inversat ca amplitudine, la aceeași frecventa, însă defazat cu 180 de grade (opoziție de faza). Rezultatul este ca cele doua sunete – zgomotul de fundal si cel inversat – se vor anula, rezultând o unda sonora de intensitate zero, sau foarte apropiata de zero. Acest principiu de combinare a undelor sonore se numește active noise reduction sau interferenta destructiva
Exact aceasta „interferenta distructiva” se produce si asupra tumorii canceroase când consumam Acidul lactic + din cerealele lacto-fermentate sau zerul de lapte, pentru ca acesta ii va anihila celulei canceroase singura sursa de energie: Acidul lactic D- .
Ca sa revenim la un limbaj oficial, voi cita si explica câteva fraze din articolul „Stereochimie – Izomerie geometrică.:

-„Activitatea optică (CNP-ul moleculei) dispare atunci când se suprimă chiralitatea moleculei; de exemplu dacă în molecula acidului lactic se înlocuiește gruparea hidroxil cu un atom de hidrogen. De asemenea, activitatea optică dispare și atunci când unul din enantiomeri se transformă reversibil în celălalt, până când se ajunge la un amestec echimolecular al celor doi enantiomeri (amestec racemic).”
Explicație: O molecula știe „ sa scrie” ori cu dreapta, ori cu stânga. Când le amesteci, nu mai știe sa scrie lizibil, este ca si cum am încerca sa scriem cu creionul ținut cu ambele mâini. Astfel, celula canceroasa va transmite cu întârziere si foarte ilizibil informația către celelalte celule ale grupului tumoral din care face parte. Cam asta se întâmplă cu Acidul lactic D- al celulei canceroasa când intra in contact cu Acidul Lactic L+ .

-„Transformarea aceasta (numită racemizare) poate avea loc spontan (ex. termic) sau sub acțiunea unor catalizatori acizi sau bazici, deci si prin amestecul celor doua forme de acid lactic. În amestecul racemic (denumit și racemat) acțiunea celor doi izomeri asupra luminii polarizate se compensează.”
Explicație: Ganditi-va ca la un semafor se „amesteca” culorile intre ele. Daca se combina roșu cu albastru va rezulta violet, iar roșu cu galben rezultă portocaliu. La viteza cu care „circula” celulele tumorale, daca prind la un astfel de „semafor” violet si galben, nu-si mai pot coordona circulatia, se ciocnesc intre ele si se autodistrug.

Aciditatea – Acarul Paun ?

“ Țesuturile canceroase sunt țesuturi acide, în timp ce țesuturile sănătoase sunt ţesuturi alcaline”. Dr. Otto Warburg, Nobel Nedicina 1931.
Este o fraza care a facut furori in ultimii 15 ani si este trâmbițată mai ca reclama de la cola-cola. S-a făcut confuzia (si a fost savant intretinuta) sa se considere ca dacă mediul extracelular este acid, automat si cel intracelular ar fi la fel. Eroarea este umana, cu condiția sa nu o menținem si după ce avem dovada contrarie, căci atunci se numește altcumva….
Dar daca Dr. Otto Warburg vorbește de aciditatea mediului extracelular, nu de cel intracelular, diferența este enorma si de nuanță. Noțiunile de chiralitate optica nu erau prea cunoscute in epoca, dar este evident astăzi ca intracelularul este in toate privințele imaginea inversa in oglinda a extracelularului. Este un motiv similar cu faptul ca pe salvare scrie Ambulanta invers: ATNALUBMA.

Observam același lucru prin comparația electroliților (foto stanga) dintre intra si extracelular: sunt invers proporționali. Asta demonstrează logic ca intr-un mediu limfatic/ plasmatic acid, celula va contrabalansa in interior la opusul a ceea ce are in exterior, adică la alcalinizare. Întrucât in cancer mediul extracelular este acid, (D-) mediul intracelular va echilibra printr-o alcalinizare forțată, adică prin exces de potasiu si magneziu, plus deșeurile metabolice pe care nu mai are unde sa le elimine datorita unei vâscozități  limfatice si sangvine crescute.

Teoria conform căreia tumoarea canceroasa este acida a fost posibila in anii 1930-1960 datorita mijloacelor rudimentare de măsurare ale pH-ului, de unde si eroare de interpretare chiar la somități medicale.
Începând însa cu anii 1980, metodele de măsurare a Ph- ului au avansat enorm, ceea ce l-a determinat pe Dr. J.R. Griffiths sa corecteze afirmațiile dr. Otto Warburg in privința binomului cancer/aciditate: „Are cancer cells acidic?” (CRC Biomedical Magnetic Resonance Research Group, St George’s Hospital Medical School, Cranmer Terrace,). Cercetarile Dr. Griffiths cu tehnologia RMN-ului arata ca celulele canceroase au tendinta sa fie neutre sau chiar alcaline:
„În ultimii 10 ani, o metoda non-invaziv de masurare a pH-ului – spectrometrul de rezonanță magnetică nucleară – a devenit disponibil pe scară largă; poate fi utilizat pe tumori vii in situ, atat la experimentele pe animale, cat si la om. Rezultatele obținute cu aceste instrumente au fost surprinzătoare. În loc de a gasi pH-ul acid așteptat, celulele tumorale s-au dovedit a fi neutre sau chiar puțin alcaline, atât la animalele experimentale (Griffiths și colab., 1981, Iles și colab., 1982), cât și la om (Griffiths și colab. , 1983). Au urmat si alte studii efectuate prin spectroscopia cu rezonanță magnetică (MRS) care au arătat că tumorile umane au fost chiar puțin mai alcaline decât țesuturile normale de la care au apărut (Oberhaensli et al., 1986, Vaupel et al., 1989).

Nu putem omite ca explozia dispozitivelor de produs apa ionizat/ alcalina a întreținut acest mit al alcalinizării forțate ca garanție a sănătății. O opinie avizata pe acest subiect este cea a profesorul Marc Henry in articolul Physico-Chemical, Biological and Therapeutic Characteristics of Electrolyzed Reduced Alkaline Water . Exista un scurt rezumat si in acest video: Apa ionizat/alcalina.

Nu pot sa nu remarc ca fata de torentul de articole despre „pericolul acidității” nu exista macar 1% articole despre indicele PRAL, (Potential renal acid load) un indicator care arata realul potențial acidifiant al unui aliment, nu la intrarea sa in organism, ci acolo unde este corect evaluat ca efect: la ieșire !

De la teorie la practica: cerealele Lacto-Fermentate

Denumirea de lacto-fermentare vine de la producerea in timpul fermentației a acestui Acid lactic +, atat de benefic organismului. Cel mai cunoscut promotor al conceptului de alimentatie lacto-fermentata este Dr. Johannes Khul , caruia i-am dedicat un articol intreg: Lacto-fermentarea cerealelor – Alimentul ideal.

Alti specialisti care tin cont de eficacitatea terapeutica a acidului lactic.
Din lecturile efectuate in publicatiile romanesti, Dr. Pavel Chirila este printre putinii specialisti care sunt la curent cu lucrarile Dr. Johannes Khul:
„Optați pentru murături preparate în apă cu sare şi nu în oțet, indiferent de sezon. Toate acestea conțin acid lactic, despre care un cercetător german ( n.a: J. Khul) a afirmat ca „tumorile canceroase înaintează în organism printr-o pătură de acid lactic în jurul lor (n.a lvogire). În momentul în care un om consumă alimente bogate în acid lactic, ficatul se mobilizează şi începe să metabolizeze acidul lactic (n.a: dextrogire) într-un ritm alert, ocazie cu care scade şi zona de acid lactic din zona peri-tumorală”.
Altfel spus, cui pe cui se scoate, caci acidul lactic dextrogir va destrăma platoșa celulelor tumorale formata din acid lactic levogir.
Firesc deci ca Dr Pavel Chirila sa recomande utilizarea alimentelor bogate in acid lactic: „Alimentele fermentate, bogate în acid lactic precum varza murată, pâinea cu maia, borșul, brânza de vaci și iaurtul, neutralizează acidul lactic produs de celulele tumorale.”

La nivel international unul din specialiștii care au aplicat in terapia anticanceroasa potențialul enorm al acidului lactic este Dr. Waltraut Fryda, medic senior la Institutul Issels Ringberg Klinik din Germania.
Ea a scris o lucrare de referință: „Diagnosis: Cancer”, unde descrie cum administrarea formei pozitive a acidului lactic [acid lactic dextrogir] sub forma sa naturala (cereale lacto-fermentate, zar din lapte, etc) care poate restaura echilibrul pH-ul intre mediul extra si intra celular intr- o perioadă foarte scurta. Citat:

„Supra-acidificarea țesutului este împiedicată în organismul sănătos de către acidul lactic dextrogir (L+), care este produs în mod constant prin activitate sportiva și nutriție adecvată.(…) Acidificarea sângelui prin acid lactic dextogir (L+) scade valoarea pH-ului sanguin până la egalizarea cu valoarea pH-ului țesutului. Aceasta durează aproximativa cinci săptămâni la pacienții cu cancer cărora li se administrează o doză adecvată de lactic dextrogir”.

Conform sistemului de compensare tampon, când un mediu (organ, celula, fluid biologic) se acidifica, automat mediul învecinat de care este despărțit de o bariera (vase sangvine/ membrana celulara/ piele, etc) va cauta sa se alcalinizeze. Pe acest concept funcționează si terapia Dr. Waltraut Fryda, căci acidificarea sângelui provoacă implicit alcalinizarea limfei…implicit acidificarea celulei la parametri normali. Daca ar fi sa măsuram pH-ul organismului atins de cancer pe toate compartimentele ar rezulta aceste perechi:
– Intracelular alcalin – țesut acid
– Țesut acid – sânge alcalin
– Sange alcalin – urina acida și saliva acida.
Subliniem ca pH-ul sangvin este punctul din mijlocul balansoarului pe care se ‘leagănă” urina si saliva
SLIDE BEV URINA-SANGE-SALIVA
Pentru cei alergici la ideea ca mediul intracelular este acid sa ia in considerare ca celula este precum o baterie de mașină, cu + si -, si bateria de mașina funcționează in mediu acid.
Întrucât realitatea de pe teren contează, menționăm ca rata de vindecare pe termen lung obținută de Dr. Waltraut Fryda este impresionanta , urcând la 87% chiar la pacienții cu recidiva.

3) Fred Breidt, cercetător la USDA’s Food Science Research Unit din cadrul Universității Statului North Carolina, a publicat o lucrare pe acest subiect, referindu-se în special la castraveții fermentați cu acid lactic. Acesta susține că „prezența și dezvoltarea celulelor vii ale bacteriilor acidolactice, responsabile de fermentarea murăturilor, brânzeturilor și a multor alte alimente, determină eliminarea destul de rapidă a bacteriei E. Coli, cu care se află într-un fel de competiție, ele producând și alte substanțe, în afară de acidul prezent în produsele fermentate. Bacteriile acidolactice sunt foarte eficiente în eliminarea altor bacterii și fac o treabă minunată în această privință. De aceea, fermentația legumelor funcționează aproape întotdeauna. Funcționează de mii de ani. Este una dintre cele mai vechi tehnologii cunoscute de om și funcționează întotdeauna, iar motivul este acela că bacteriile acidolactice sunt foarte eficiente atunci când acționează, iar noi profităm de acest lucru ca de o tehnologie.”

4) Lucrarea „Cancer; its cause and treatment”, scrisa de Dr. Forbes Rossé, a făcut mare valva în comunitatea naturistă din la începutul anilor 1950. Teza sa pleca de la o constatare de teren fără echivoc: populațiile negre care lucrau în plantațiile de trestie de zahăr din India de Vest păreau imune la cancer. Acei lucrători consumau un fel de „reziduu” al extracției din trestia de zahar numit melasa. Acest zahăr brut (L+) este forma naturala, similara cu cea din fructe si legume, care se opune si anulează si ea forma pervertita a Acidului lactic D- levogire din celula canceroasa. De asemenea, melasa conține si o mare proporție de săruri alcalinizante pentru țesuturi precum potasiul, magneziul și calciul, în timp ce zahărul rafinat (de elementele sale minerale alcalinizante) este într-adevăr acidifiiant.

Concluzie.
Una din formele cele mai sigure si naturale de a menține un echilibru al homeostaziei organismului, este consumul de alimente care conțin Acid lactic dextrogir precum cerealele lacto-fermentate, zarul de lapte si micro-filtrarea sa la rece, murăturile, etc. Ele sunt totodată surse de proteine, vitamine si combustibilul energetic preferat al celulei sănătoase.
Inca odată, alimentația tradițională se dovedește a fi cea mai completa si sănătoasă sursa de energie a organismului.

Join the discussion 7 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.