Skip to main content
Pesticidele si intoleranta la gluten
 
 
Numărul persoanelor suferinde de intoleranță la gluten – boala celiacă – se mărește constant. În ţări unde se tine o statistică aproximativă, numărul lor se estimează la 500.000; în general 1/20 dintre americani şi europeni. Această intoleranță este dificil de diagnosticat, datorită simptomelor foarte diverse. Boala celiacă cauzată de ingestia de gluten împiedică absorbția nutrimentelor, vitaminelor și mineralelor si pasajul acestora în sânge la nivelul intestinului subțire. La persoanele celiace, ingestia de gluten antrenează o reacție imunitară anormală care distruge nu numai glutenul, considerându-l periculos pentru organism, dar atacă şi mucoasa intestinului subțire. Substanțele inflamatorii sfârșesc prin a distruge vilozitățile intestinale, care permit absorbția nutrimentelor. Astfel, în ciuda unei alimentații sănătoase, persoanele celiace suferă de malnutriție, disfuncționalități ale sistemului hormonal, boli tiroidiene, insuficiențe renale sau cancer.

Potrivit unui studiu american, această creștere exponențială a intolerantei la gluten este legată de utilizarea masivă în agricultură a pesticidului Round-up de la Monsanto.
Doi cercetători americani, profesorii Anthony Samsel şi Stephanie Seneff au publicat recent rezultatele unui studiu despre efectele negative asupra sănătății umane a celui mai vândut pesticid din lume: Round-up. În acest studiu, publicat în Jurnalul de Toxicologie Interdisciplinară, se afirmă că mărirea exponențială a cazurilor de intoleranță la gluten sunt legate de prezenta principalului ingredient activ în pesticidul Round-up: glifosatul. Astfel, loturi de pești expuse la glifosat au dezvoltat deficiențe digestive de genul intoleranței la gluten. În studiul de faţă, ținându-se cont de caracterul multi-factorial al bolii celiace, se consideră totuși că glifosatul este principalul responsabil. Inhibarea enzimelor, perturbarea sintezei acizilor aminati și carență în fier, cobalt, cupru sunt tot atâtea efecte biologice cunoscute ale glifosatului. Dacă erbicidul conținând glifosat a fost pus pe lista produselor periculoase pentru sănătatea umană de către autoritățile europene, pesticidul Round-up reușește încă sa fie cel mai vândut pesticid din lume. În ţări precum Sri Lanka, unde datorită legislației prea permisibile acest erbicid s-a folosit pe scara largă, la ora actuală este interzis datorită consecințelor dezastruoase asupra sănătății agricultorilor și consumatorilor.
O posibila alternativa ar fi utilizarea unei faini de origine biologica si utilizarea maia pentru producerea painii. Un alt produs compatibil la persoanele cu intoleranta la gluten este numit Tranzit, 85% Alac +15% secara, obținut prin încolțirea /deshidratarea si apoi lacto-fermentarea tipm de 5 zile a acestor cereale.

Referinţe:

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.