Skip to main content

2. Ați spus cumva infecție?

By 01.05.2020mai 6th, 2020Opinii

Scara de proporții


În prima postare din această serie, am comparat virusurile pe o scară în care coronavirusul este de dimensiunea unui dovleac ce se poate așeza undeva între extremitatea nordului Franței și sudul extrem al țării noastre frumoase (pentru un adult trebuie să multiplicați această distanță cu 2). Dovleacul nostru, odată intrat în corpul uman, are, așadar, alegerea să se oprească într-unul din numeroasele organe care ocupă (pentru a rămâne pe aceeași scară) o zonă apropiată ca dimensiune de orașul Beijing, capitala Chinei (țară în care din întâmplare a început totul). Organele, fiind ansambluri de celule al căror diametru este aproximativ cel al unei piste de circ, dovleacul nostru este, deocamdată, așezat în liniște pe tribune. Dacă ați fost vreodată la circ, știți că, în jurul pistei, există o bordură, mai mult sau mai puțin înaltă, care separă pista de tribune și care are și o zonă fără bordură, astfel încât artiștii să poată intra pe pistă. Pentru că la circ, ca într-o celulă, spectatorii trebuie să rămână în tribune și artiștii pe pistă, astfel încât să se desfășoare spectacolul. În medicină, aceasta corespunde stării de sănătate bună. Dar, dacă din întâmplare, spectatorii intră în scenă, aceasta se numește infecție. Dacă artiștii sunt cei care vin în tribune să urmărească spectacolul în loc să-l producă, se numește mutație genetică. În cele din urmă, dacă artiștii sunt complet dezinteresați de pistă și se duc să-și desfășoare spectacolul în alte zone, aceasta se numește apoptoză (termen tehnic pentru a desemna moartea prevăzută a unei celule). Odată ce piesa rămâne fără artiștii săi, echipa de dezmembrare a pistei ajunge la fața locului (sistemul imunitar cu macrofagele sau neutrofilele sale) ca să recupereze materialele de construcție pentru a face o pistă nouă pe care să primească din nou alți artiști, pentru că cei care își făceau numărul pe pista anterioară au fost deja reciclați.

Iată decorul configurat, iar în această postare, vă voi povesti despre spectatorii „așezați” cu înțelepciune pe scaunul lor, care pentru cei curioși este format din molecule numite „glucani” și formate din lanțuri mai mult sau mai puțin ramificate din zaharuri precum glucoza (zahăr dextrogir produs de bacterii sau plante), galactoză (zahăr dextrogir produs de vaci), manoză (zahăr dextrogir produs de drojdii), fucoză (zahăr levogir obținut prin îndepărtarea unui atom de oxigen din galactoză), xiloza (zahăr dextrogir din lemn). Unele zaharuri pot fi modificate în continuare prin grefarea ionilor de acetat care provin din oxidarea glucozei (ionul de oțet). După cum am spus în postarea anterioară, spectatorii așezați liniștiți sunt fie vizibili la un microscop optic (bacterii), fie invizibili (virusuri), caz în care folosim un microscop electronic.

Ceea ce este important de știut este că întotdeauna există două tipuri de spectatori și că locurile nu sunt niciodată goale, deoarece sunt ocupate de apă. Să știți acum că tot ceea ce trăiește sau se mișcă pe această planetă se găsește fie în pământ (litosfera), fie în apă (hidrosferă), fie într-un volum total de 23,1 miliarde de kilometri cubi și că găsim pe Pământ aproximativ 1031 de virusuri pentru 4-6 × 1030 de bacterii. Dacă vă întrebați cum ajungem la cifre astronomice, să știți că raționamentul științific este prezent pentru a ne ajuta și că vă ofer cele mai bune cifre pe care le-aș putea găsi consultând cele mai bune reviste de biologie. Prin urmare, vechea noastră regulă de trei, ne învață că găsim în medie 433 miliarde de virusuri și 173-260 miliarde de bacterii pe metru cub de planetă. Cu toate acestea, o ființă umană este formată din aproximativ 32.700 miliarde de celule și ocupă un volum de aproximativ 0,1 metru cub. Așadar, pentru 1000 de celule din corpul dvs., vor fi 998 care vor fi sănătoase (scaune ocupate de apă) și 2 care sunt infectate, una de un virus și cealalt de către bacterii.

Sistemul imunitar


Astfel, veți înțelege că virusurile și bacteriile coexistă cu noi și că, din fericire, majoritatea se mulțumesc să fie spectatori. Deoarece acești intruși sunt bine identificați de patrulele sistemului imunitar care examinează constant fiecare scaun și sună alarma imediat ce se observă că un scaun nu mai este ocupat de apă. Intrusul este apoi repede identificat, sechestrat și, în funcție de virulența sa, pur și simplu izgonit din circ sau mai bine, măcinat și redus la terci de către macrofage sau neutrofile. Aceste verificări ale poliției apar de miliarde de ori pe secundă în fiecare corp uman și atâta timp cât lucrurile stau așa, este minunat.

Dar iată, dacă o bacterie este ușor localizată, pentru că este de 10 ori mai mare decât un virus, virusul, dacă aparține familiei așa-numitelor virusuri „învelite”, acesta poate fi camuflat amestecând glicanii săi cu cei ai scaunului. Devine astfel un virus „furișat” capabil să înșele un sistem imunitar oarecum adormit. Și ați înțeles, coronavirusul face parte din familia de virusuri învelite, de unde virulența sa pentru oricine are un sistem imunitar slăbit: persoanele în vârstă, desigur, persoanele cu multiple patologii și persoanele cu transplanturi deoarece în acest caz, a fost scăzută în mod voluntar apărarea imună, pentru a nu respinge grefa.

Copiii și tinerii, care au sisteme imunitare complet noi sau complet funcționale, sunt mai bine echipate pentru a rezista la infecții, cu condiția să nu fie prea obraznic virusul. Așa cum am spus anterior, SARS-CoV-2, cu siguranță, pare de 20 până la 50 de ori mai „rău” decât virusul gripal, dar pentru un sistem imunitar bine întreținut, acest lucru rămâne gestionabil așa cum arată statisticile mortalității, unde observăm o rată a mortalității după infecție de 88-100% în caz de obezitate, diabet, patologie cardiacă, hipertensiune arterială, patologie neurologică, cancer, patologie pulmonară, patologie renală, imunodeficiență (cifre pentru Franța).

Am spus toate acestea ca să înțelegi că, atâta timp cât aveți un sistem imunitar bun, infectarea cu SARS-CoV-2 vă va oferi simptomele unei gripe mai mult sau mai puțin severe, dar nu vă va ucide. Doar persoanele cele mai slăbite sunt în pericol și ar trebui protejate. Desigur, ne întreținem în stare bună sistemul imunitar mâncând cât mai sănătos și evitând să bem o apă prea oxidantă, cum ar fi apa de la robinet.

Dar vom vorbi despre toate acestea într-o altă postare, pentru că aș dori să mă concentrez aici pe cazul tinerilor fără co-morbiditate și care nu ar trebui să fie infectați a priori. Experiența arată că o mică parte dintre acești oameni sunt totuși infectați, iar răspunsul „experților” din jurul liderilor politici va fi fără doar și poate că, fie nu au respectat recomandările de izolare trâmbițate zi și noapte și că, dacă dacă au făcut-o totuși, sunt pur și simplu „ghinionisti”.

Acest tip de răspuns vă demonstrează desigur lipsa totală și disperată de moralitate a acestor așa-numiți experți. Dar nu despre asta vreau să vorbesc. Aș dori doar să vă spun, pentru a concluziona, că, la aceste tipuri de persoane, sistemul lor imunitar poate fi pur și simplu slăbit temporar de o perturbare exterioară. Care? Aceasta poate fi, de exemplu, o infecție bacteriană ușoară sau mai rău, „rece”, adică una care mobilizează sistemul imunitar, dar fără a da febră. Ocupat de intrusul bacterian, sistemul permite trecerea unui CoV oportunist. Există, de asemenea, toți cei care au inflamații cronice în urma joncțiunile strânse dintre celulele epiteliale care sunt poroase din cauza alimentației deplorabile. A avea o joncțiune strânsă (ocluzivă) și poroasă este ca și cum ai deschide o gaură în bordura pistei de circ pentru a lăsa spectatorii să intre. În acest caz, virusul nu rămâne foarte mult timp pe scaunul său și profită de oportunitate.

Iar ultimul caz îl reprezintă toți cei care utilizează masiv telefoanele mobile și obiectele conectate. Iradierea permanentă a celulelor pe frecvențele rezonante ale apei, declanșează joncțiunile strânse și slăbește considerabil apărările imune. De aici, acest sfat de bun-simț pentru a vă proteja: opriți laptopurile și WiFi-ul seara, deoarece acest lucru vă poate salva de multe probleme. De asemenea, asigurați-vă că stația de împământare are o rezistență electrică mai mică de 10 ohmi și, dacă nu, fiți filozofi atunci când ambulanța vă ridică. În următoarea postare, vom încerca să înțelegem scopul virusurilor.

Autor: Prof. dr. Marc HENRY
Sursa: Vous avez dit infection?