Skip to main content

Familia coronavirusurilor (CoV)


Dacă putem vedea un microb la microscop, este pentru că, în general, avem de-a face cu o bacterie. Dacă nu se vede nimic la microscop, iar contactul cu mediul observat te îmbolnăvește, înseamnă că acest mediu conține virusuri. Singura soluție în acest caz, pentru a le observa, este utilizarea unui microscop electronic. Cel mai mic virus cunoscut este circovirusul porcin al cărui diametru este de aproximativ 17 miliardimi de metru, sau 17 nanometri. Pentru a vă face o idee despre relațiile de mărime implicate, este mai bine să vizualizați o celulă, cea mai mică unitate de viață independentă, ca un cerc cu diametrul de 10 metri, care corespunde aproximativ diametrului unei piste de circ. Utilizând această scară de mărime, o inimă umană ce are o dimensiune medie de 12 centimetri va fi ca un cerc de 120 de kilometri în diametru, ce corespunde cu aproximație dimensiunii orașului Beijing din China și un copil cu înălțimea de 1 metru ar acoperi distanța despărțind cel mai nordic punct al Franței de cel mai sudic punct. Circovirusul porcin ar avea dimensiunea unei alune la această scară, iar virusul SARS-CoV-2, care este responsabil de boala COVID-19, ar avea dimensiunea unui dovleac (adică un diametru mediu de 100 nanometri).

COVID-19 nu este un virus, ci o boală datorată infecției cu un virus din familia coronavirusurilor (CoV), care poate provoca suferințe respiratorii severe (SARS, în engleză), dar cu material genetic diferit de SARS-CoV (de aici numărul 2 la SARS-CoV-2), care a fost responsabil în 2002-2003 de o epidemie globală în 29 de țări, ce a ucis 774 de persoane (cu o rată de mortalitate de 9%) și care va fi costat activitatea economică mondială cu 40 miliarde de dolari. Pentru virusul SARS-CoV-2 ce a apărut în noiembrie 2019 în orașul chinez Wuhan, observatorul spitalului Johns Hopkins din SUA (disponibil pe adresa: https://arcg.is/0fHmTX) dezvăluie că la ora 4 p.m., la 8 aprilie 2020, epidemia a afectat 184 de țări, cu 83.471 de decese din 1.447.466 de persoane infectate (o rată a mortalității aproape de 6%). Prin urmare, dacă virusul este mai puțin mortal, se pare că este cu mult mai contagios decât strămoșul său în 2003. Cât despre prețul achitat de economia mondială, în prezent ar fi în jur de 1000 de miliarde de dolari… Prin urmare, este dificil de aflat ce îi îngrijorează pe liderii întregii lumi, o criză economică fără precedent care semnifică prăbușirea sistemului capitalist sau o criză majoră de sănătate, care, dacă nu se oprește, va depăși cifrele îngrozitoarei gripe spaniole din 1918, care a ucis între 20 și 50 de milioane de oameni, sau cele ale ciumei negre din 1347-1351 care s-a soldat cu 34 de milioane de decese. Să ne reamintim că rata medie a deceselor cauzate de gripa sezonieră, care este de asemenea o mare secerătoare a vârstnicilor, este estimată la 0,1% față de 2-10% pentru gripa spaniolă, valoare de același ordin de mărime ca rata actuală a mortalității COVID-19.

Cu toate acestea, suntem încă departe de rata de deces de peste 60% a ciumei negre din 1347-1351 care se datora unei bacterii Yersinia pestis și nu unui virus. Cu toate acestea, există un alt coronavirus MERS-CoV care a apărut în Orientul Mijlociu în 2012 și care este încă în circulație astăzi în 2020, cu o rată a mortalității de 37%. Adevărata cacofonie guvernamentală pe care o observăm cu prilejul răspândirii SARS-CoV-2 în populația franceză provine astfel, pe de o parte, din teroarea generată de spectrul unei recesiuni economice fără precedent și, pe de altă parte, dintr-o teroare mai veche ce a marcat pentru totdeauna psihicul uman în urma consecințelor teribile ale epidemiilor ciumei negre sau ale gripei spaniole. Astfel, dacă nu facem nimic, oamenii vor muri cu milioanele, în timp ce, dacă facem ceva, miliarde de dolari se vor evapora pe zi ce trece. Prin urmare, nu mi-ar plăcea să fiu în locul liderilor noștri, care, prinși la mijloc, încearcă să mențină la suprafață cu orice preț un sistem economic muribund, protejând în același timp populația de un virus invizibil, care se strecoară peste tot la cea mai mică apropiere fizică. Pentru că, cea mai mică îmbrățișare, cea mai mică strângere de mână și chiar recent simplul act de respirație sau de inhalare a aerului te pot transforma, fără să vrei, într-un criminal neobosit față de cei dragi sau de orice altă persoană cu care te intersectezi pe stradă, în drum spre cumpărături, cumpărături care, la rândul lor, pot aduce virusul acasă agățat de ambalaje atinse de oricine.

Drumul


Sincer, există motive de îngrijorare, iar mass-media este acolo în fiecare minut pentru a ni le reaminti în mod repetat. Desigur, putem opri oricând televizorul sau radioul, să nu mai citim presa, să nu mai navigăm pe rețelele de socializare și, astfel, să experimentăm fericirea indusă de o izolare totală prin ascultarea doar de sinele interior. Numai că, nimic dinainte de 2020 nu ne-a pregătit pentru asta, tendința de dinaintea acestei crize majore fiind de călători prin lume, în lung și-n lat cu ființe vii sau cu mărfuri și de a exterioriza minuțios multiplele plăceri furnizate de o societate de consum fără frâie și fără limite. Prin urmare, șocul a fost sever și unii nu îl vor suporta, de unde și nevoia de a pune lacătul cu grijă pe armele ascuțite sau pe armele de foc, căci, atunci când ființele umane încep s-o ia razna, vărsarea de sânge nu este niciodată departe. Așadar sunt numeroase de motive de pesimim și pentru a ne plânge de milă visând la o dez-izolare care se îndepărtează în fiecare zi din ce în ce mai mult și la acele promisiuni de vacanță în care poate fi necesar să ne confruntăm cu, cine știe, un val de căldură mai rău decât cel din 2019.

Dar, paradoxal, acesta nu este cazul meu și se dovedește că sunt destul de optimist pentru viitor, pentru că de-a lungul celor 40 de ani de cercetare asupra apei, am învățat enorm de multe lucruri. Am învățat mai ales că ceea ce sperie este ignoranța, neștiința, lipsa de înțelegere. Dar, datorită apei, am putut explora cunoștințele umane acumulate de-a lungul mileniilor, de la realismul aristotelic, care ne ancorează în materie, până la gravitația cuantică, unde materia se estompează pentru a dezvălui singura sursă a realității: apa morfogenetică: sănătate, informații și câmpuri ale conștiinței și care va fi publicată la editura Dangles, ca o continuare logică a primei mele cărți, intitulată: „Apa și fizica cuantică”. Am parcurs un drum lung în patru ani și din această ultimă carte în care ridic un colț al voalului de deasupra a ceea ce se întâmplă după moarte, mi se trage optimismul de astăzi și pe care voi încerca să-l împărtășesc cu voi, astfel încât să traversăm această perioadă dificilă. Deoarece mă uit regulat la televizor, navighez pe internet în fiecare zi, ies la cumpărături fără teama de a mă confrunta cu virusul și, mai presus de toate, profit de izolare pentru a citi, citi și citi din nou și apoi scriu rezumate despre ceea ce am citit în lumina a ceea ce am învățat de aproape 40 de ani. Fiind un om de știință, urmez, evident, procedura bine stabilită de pe vremea lui Galileo, care constă în publicarea mai întâi în reviste științifice (oricare ar fi acestea) pentru a avea opinia semenilor mei și apoi de a mă baza pe această legitimitate pentru a mă exprima către o audiență care nu este neapărat științifică.

Într-o lume în care toată lumea poate spune totul și orice pe rețelele de socializare sau la televizor, acesta este modul de a fi credibil și de a vorbi în numele unei întregi pleiade de minți gânditoare care ne-au oferit mașinile pentru aburi în secolul al XVIII-lea, coloranți și dispozitive electromagnetice în secolul al XIX-lea, avioane, rachete, semiconductori și stick-uri USB în secolul XX și care au descoperit proprietățile minunate ale apei la începutul secolului XXI.

Miza


Pentru că riscăm să rămânem izolați pentru încă ceva vreme, nu vă voi spune totul imediat, căci m-am lungit deja prea mult și ceea ce trebuie să spun este simplu, dar profund și, prin urmare, necesită multă reflecție. După cum v-am explicat, miza este enormă, deoarece ne confruntăm poate cu sfârșitul unui sistem care era deja pe cale să-și dea duhul și că, în biologie orice sfârșit este de fapt un început. Prin urmare, trebuie să profităm de izolare pentru a reflecta asupra noului sistem de valori ce va trebui pus în aplicare pentru a câștiga un nou impuls după criză. Pentru asta, trebuie să ne înarmăm cu răbdare iar când ceva te enervează și te șochează, gândește-te să-l scrii menționând data și ora și sursa a ceea ce ți-a provocat nervozitatea (eveniment, personaj sau sentiment interior). Pentru că după criză, unii dintre cei din mass-media vor fi trași la răspundere pentru ceea ce au făcut oamenilor. Și în acel moment va fi indicat să fii faptic, obiectiv și să nu ai o memorie proastă în fața experților minciunii care vor face totul pentru a nega ceea ce au spus cu câteva săptămâni mai devreme. Da, în trecutul îndepărtat aceasta s-a numit păstrarea unui jurnal și vedeți ce au devenit astăzi aceste jurnale uneori foarte intime. Referințe, mărturii prețioase pe care generațiile tinere se pot baza pentru a înțelege cum au trăit strămoșii lor și, mai presus de toate, au supraviețuit crizelor majore. Asigurați-vă că profitați de această oportunitate pentru a utiliza suporturi non-informatice a căror durată de viață nu este cunoscută cu certitudine. Cu alte cuvinte, scrieți de mână sau imprimați regulat aceste note pe hârtie, gândindu-vă la generațiile viitoare și nu la ceea ce veți face după izolare.

Avantajul este că acestea vă oferă o preocupare și vă permite să analizați calm ce se întâmplă în jurul vostru. Prin urmare, ne revedem la următoarea scrisoare în care voi încerca să vă explic exact rolul jucat de virusuri timp de miliarde de ani. Pentru că viața nu este o poveste de bătălii și confruntări fără milă, ci dimpotrivă, o frumoasă poveste de cooperare și ajutor reciproc între ființe care pot lua forme și aparențe foarte diferite.

Autor: Prof. dr. Marc HENRY
Sursa: Vous avez dit COVID-19?