Skip to main content

Care probiotic ?

By 06.11.2019februarie 25th, 2024Nutriție

In intestinul nostru exista mii de miliarde de microorganisme intr-un echilibru perfect, o uzina biochimica care reușesc sa sintetizeze substantele vitale vieții precum vitaminele, neuro-transmitatorii (serotonina, dopamina), aminoacizi,etc.

80% din sistemul imunitar este fabricat in intestin.
In ultimile decenii, toți mai multe persoane acuza probleme intestinale, situație in care ar putea fi benefica suplimentarea cu probiotice, deși mai benefic ar fi sa alegem cu atenție ce punem în farfurie, căci majoritatea alimentelor noastre au fost pasteurizate, iradiate sau tratate chimic. O soluție viabila sunt si alimentele fermentate, precum murăturile sau chefirul, asa cum sunt ele folosite din moși-strămoși.
Problema mai delicata se pune însă la noua generație, născută intr-un mediu poluat, chimizat și care, în mare parte, beneficiază de nașterea prin cezariana… ceea ce-o lipsește de o zestre microbiana importantă.
Aceasta generație de Baby Alergic sunt motivul pentru care părintii aleargă de zor după probiotice, in speranța ameliorării diverselor alergii si intolerante: gluten, cazeina, histamina, ou, etc.
      Cu siguranță, toți acești părinti au o mare dilema: cum alegi probioticul potrivit si mai ales cum verifici ca ele chiar conțin ceea ce scrie pe ambalaj? Ar trebui ca fiecare producător sa menționeze pe situl dedicat in ce studii clinice a fost utilizat prebioticul respectiv, pe ce panel de afecțiuni si analize regulate pe conținut.
Care producător furnizează astfel de informații? Nimeni…sau aproape nimeni (exista întotdeauna excepția care confirma regula)

In fata lipsei de date obiective, nu ne rămâne decât sa folosim metode subiective de selecție în acest carusel al probioticelor:

1) Coeficient de eficacitate
Ce șanse avem de ameliorare aduce o capsula/tableta a respectivului probiotic?
Flora intestinala este un biliard cu patru sute de bile diferite, si cu mii de miliarde de bile pe fiecare culoare, în perpetua interacțiune cu mediul ambiant, cu calitatea apei si nutriției.
Este de la sine înțeles ca pentru a îmbunătăți ceva semnificativ intr-un astfel de Babel-Microbian de 100 trilioane de microorganisme si 100 de specii diferite, ai nevoie de un probiotic care sa atingă o masa critica ( aprox 1% /zi) necesara schimbării de paradigma.
Aceasta condiție generala nu neaga total calitățile unui probiotic cu o singura tulpina (miliard de bacterii) per capsula, cu condiția ca pacientul sa fi făcut un test de evaluare a microbiotei, care sa fi determinat precis ca aceea tulpina este cea deficitara.
Insa aceste evaluări  vor creste mult costurile tratamentului… deci ale probioticului, deși extrem de putini fac si acest set de analize.
In acest caz, rămâne sa consideram ca si regula generala ca diversitatea tulpinilor este egala ca importanta cu cantitatea lor, ca atare, adunând numărul de Tulpini cu numărul de Bacterii (per miliard) putem obține un relativ „Coeficient de Eficacitate” per capsula/plic.
Acum putem trece la următoarea întrebare: cât ne costa aceasta eficacitate?  Vom numi acest calcul „Coeficient de Rentabilitate”.

2) Coeficient de Rentabilitate
Cat ne costa eficacitatea per capsula/tableta a respectivului probiotic?
O metoda simpla ar fi sa împărțim Coeficientul de Eficacitate la Preţ si obținem un  Coeficient de Rentabilitate.

3 Valoarea globala a unui probiotic se poate obține ca punctaj, adunând coeficientul de Eficacitate cu Coeficientul de Rentabilitate.
Un exemplu de astfel de analiza:

 

La un sondaj de 12h realizat pe un grup de facebook, se constata ca
cele mai cunoscute probiotice… sunt cele cu cel mai mic potențial curativ, ceea ce confirma dictonul: „valoarea unui produs este invers proporțional cu reclama care i se face”.

Sper ca aceasta analiza sa va ofere unele criterii de selecție in alegerea unui probiotic eficient
Chiar asa subiective cum sunt.
 

  Nota eficacitate

  Nota rentabilitate

  Nota totala

  Nota eficacitate

  Nota rentabilitate

  Nota totala

  Dacă doriți să primiți (sau să trimiteți cuiva) această analiză, introduceți emailul respectiv în căsuța de mai jos.