Demitizarea NMG

By 28.02.2018 decembrie 28th, 2019 Opinii, Terapii

Noua Medicină Germanică (NMG) – O terapie în carantina autosuficienței

Mențiune: acest articol este doar un punct de vedere personal și nu angajează decât pe subsemnatul.

De ce nu mă încălzește Noua Medicină Germanică

În primul rând pentru că nu este „o nouă medicină”, ci doar un studiu mai particular al psihosomaticii. NMG-ul nu a reinventat roata, ci doar a pus în evidență faptul că în omul occidental desacralizat al secolului 21, cu mercantilismul, competiția acerbă și fuga după bunuri materiale, se creează frustrări și blocaje, care perturbă armonia psihosomatică a organismului. Dar NMG nu spune că aceste anomalii sufletești cad pe un teren biologic perturbat de poluarea biochimică, electromagnetică și sonoră, și pe un ritm de viață dezordonat.
NMG-ul a surfat și pe nemulțumirea față de medicina alopată, care a creat pacienți pe bandă rulantă.

Am citit foarte mult în ultimii zece ani despre sănătate și am cunoscut mulți oameni de prestigiu în domeniu, dar întotdeauna am apreciat transdisciplinaritatea, viziunea extinsă asupra tuturor co-factorilor care pot perturba homeostazia. Controlul frustrările și blocajelor emoționale este doar unul din factori, interdependent de ceilalți si non-operant la modul singular. Dacă NMG-ul s-ar deschide spre neurogastroenterologie ar face o echipa mult mai eficace.

Teoria NMG

In NMG nu este vorba decât despre un mic segment al medicinei. Când majoritatea neurotransmitatorilor bunei-dispoziții (95% serotonina, si 50% dopamina) sunt produși in sistemul nervos enteric (intestinal) si tu vii si trâmbițezi sus si tare ca sănătatea tine doar de echilibru psiho-emoțional, asta nu este medicina. Nu poti sa omiti ca intre 80 și 90% dintre fibrele nervoase care leagă sistemul digestiv (sistemul nervos enteric) de creier, sunt orientate dinspre sistemul digestiv spre creier, de unde rezulta că sistemul digestiv depinde într-un grad foarte scăzut de semnalele primite de la creier.
Dar pentru cei care nu au timp sau/si răbdarea sa citească acest articol pana la capăt, pot sa le spun ca toata tevatura NMG pe plan psihosomatic nu depășește cele doua precepte universal valabile:
– Sa nu tina supărarea ta dincolo de apusul soarelui.
– Sa nu faci altuia ceea ce ție nu-ti place.
Nimic de adăugat pe fond, doar spiritual poate. Cartea lui Hamer in Romana este disponibila aici.

Așa cum o mama își vede copilul ca pe cel mai frumos si unic copil, așa si unii inventatori mai orgolioși își aureolează ideile de un caracter idilic si unicist. Din acel moment ei sunt obligați sa excludă orice soluție alternativa concurenta cu propria lor idee, pentru a nu știrbi aureola de „unicista”. Acesta este si motivul pentru care i s-a pus numele de medicina „Germanică”, ca si cum neurologia ar putea fi „americana” sau stomatologia „franceza”. Se pare ca mesianismul germanic a mai ouat un ou si in domeniul medical: NMG-ul.
Narcisismul intelectual al Dr. Hamer se intrevede de la prima pagina a cârtii sale: „De mii de ani, umanitatea experimentează faptul că, în definitiv, toate bolile sunt de origine psihică. Acest lucru constituie o valoare științifică solidă, înscrisă în patrimoniul cunoașterii universale. Numai „medicina modernă” face din noi, ființe însuflețite, un sac plin de formule chimice.”
Nu știu la care „valoare științifică solidă” face el referință când spune ca „toate bolile sunt de origine psihică”, dar se pare ca intre psihic si sacul cu formule chimice s-a uitat de apa, aer si pământ, din care ne tragem si care ne hrănesc. Fraza sa de introducere le elimină pe acestea din start, cu un subliminal „Hipocrate, treci la colt!”
Ca structura teoretica, fundamentul NMG-ului sta pe cinci legi numite „biologice”, deși sunt cu predilecție psihologice. Daca ai spart de nervi oglinda de pe hol, nu-i lipești cioburile la loc cu mintea, ci iți trebuie ceva lipici. Așa si in organism: acțiunile provocate de dezechilibrele emoționale puternice cauzează la un moment dat o „ruptura” si un dezechilibru la nivel organic, care necesita nu doar o simpla „retro-pedalare” in marșarier, ci si un suport organic de reparare. Când se ajunge la schizofrenie, pana sa aplici NMG-ul (cum oare?) administrarea unor doze de vitamina C si B3 da rezultate foarte bune, cel puțin daca dorim o recuperare mai rapida. De ce ne-am lipsi de o șansă in plus? Sa fim rezonabili.

Se afirma ca cele cinci legi „biologice” ale NMG-ului se transmit pe aceste trei nivele:
1) De la Psihism = programator
2) Spre Creier = Computerul
3) Către Organu = Mașina
De la un doctorand in teologie precum Dr Hamer ne așteptam la mai mult.
Daca din start ai plecat cu noțiuni neadecvate, ajungi la concluzii greșite, pe care apoi le declari infailibile ca sa nu accepți corecții. Dar lucrurile stau altfel:
– Psihismul este sistemul de operare (Windos, Linux,etc), nu programatorul !
– Creierul este doar hardul, nu chiar indispensabil (Is Your Brain Really Necessary?)
– Celula este mașina (nu organul), caci ca o celula stem pluripotenta poate repara orice organ.
Dar cine a creat computerul? Cine este Programatorul care a creat sistemul de operare? Cine menține coerenta de faza celulara? Nu-i nevoie sa fii ancorat in metafizica ca sa răspunzi la aceste întrebări. Putina matematica este de ajuns.
Un biolog precum profesorul Yockey concluzionează că pentru apariția spontană a unei singure celule primitive, întregul univers (nu doar Pământul!) este de 1010.000.000.000 prea mic. Mai adaug: astronomul britanic Sir Fred Hoyle declara ca „probabilitatea ca o secvență moleculară aflată într-o celulă simplă sa genereze viată este echivalenta cu posibilitatea ca o tornadă sa aibă loc intr-un atelier cu piese de avion, iar ca urmare a acesteia, un avion 747 Jumbo Jet sa se asambleze singur.” Si trecem cu vederea întrebarea „de unde au apărut acele piese de avion?”. Deci prima lege „biologica” a NMG-ului „Psihism = programator” este nula si neavenita la o analiza mai atenta: psihismul este doar un executant. Dar Dr Hamer când nu înțelege ceva preferă sa spună ca nu exista. Prefera, pardon… căci acum nici el nu mai exista și posibil ca de acolo unde este sa vadă lucrurile sub o altă lumină. Pană la urmă, de Lumină tine totul…
Menționez ca Sir Fred Hoyle era ateu declarat, dar onest, caci fraza lui de mai sus spune printre rânduri: „recunosc ca nu pricep de ce exista ceea ce exista, dar nu mă încălzește ideea unui Creator.” Pana la urma Creatorul este o Persoana si nimeni nu te poate obliga sa te împrietenești cu cineva, fie El si Creatorul tău. Exista si cazuri mai speciale, gen prăbușirea unui avion, unde am înțeles ca ateii cei mai sarcastici se metamorfozeaza instantaneu in recitatori de psalmi si in funcție de înălțimea de unde începe picajul si de debitul lor lacrimogen….unii devin chiar convingători.
Ca sa revenim la NMG, aceasta a pornit din start cu stângul, cu omisiuni si confuzii in homeostazia ființei umane, dar nu contează, ca-i la moda. Mai are o sosie peste ocean numita „Biologia credinței”, care si ea e leita NMG: „Eu stric, Eu fac, Eu rezolv”. Eu nu am nimic împotrivă, chiar ii felicit, dar sa nu trâmbițeze peste tot iluzia lui „garantat 100%”.
Daca-i vorba de o vindecarea spirituala ea este deja foarte bine rezumata in fraza orbului: „cred Doamne, ajuta necredinței mele”. Cred ca pot, dar simultan (simultaneitatea unda/ materie) conștientizez ca tăria mea sufleteasca este incompleta fără cea divina si astfel reușesc sa ies din egocentrismul atât de caracteristic NMG & Co: „fac Eu tot”. Uitați-va in jur, ca ne sufocam de Eu/Eu/Eu: I Pod, I phone, I go, I can. „Eu” a devenit omnipotent si nici măcar nu mai cere acum un punct de sprijin sa miște pământul… Iar azilele se umplu de bătrâni parașutați de proprii copii, iar pe ulițe si parcuri este pustiu, căci copiii sunt pe contul lor de Feisbuc.

Am abordat aceste aspecte metafizice pentru ca Dr Hamer avea un doctorat in teologie, dar se pare ca a trecut prin el ca gâsca prin apa, caci nu a reușit sa accepte cu serenitate pierderea accidentala a fiului, mort datorita unui glonț rătăcit la o partida de vânătoare. Daca era un accident de mașina, înțelegeam sa fie furios pe neatenția șoferului, sau daca era victima unei crime, sa se zbată sa caute făptașul. Era de înțeles. A fost însă un accident atât de imprevizibil, încât nu avea de ce sa-si reproșezi nimic omenește. Pur si simplu acelui tânăr ii venise rândul sa se întoarcă in veșnicie, unde oricum ajungem toți mai devreme sau mai târziu. Si aici sunt ceva nuanțe…
De consemnat ca accidentul s-a întâmplat in august 1978 si peste câteva luni de suferință, fiul sau moare. Stabilind o cauzalitate indubitabila intre cancerul sau si aceasta pierdere, Dr Hamer prezinta in 1981 la Université de Tübingen teza sa despre NMG, care a fost respinsa. Deși in următorii cinci ani Dr Hamer si-a trâmbițat sute si sute de vindecări, soția sa Sigrid Hamer, cu care mai avea încă trei copii…a murit de inima rea in 1985. Înțeleg ca NMG-ul nu a prea ajutat-o – nimeni nu-i profet in tara lui- dar măcar dragostea fata de copiii ramași merita o detașare de trecut.
Poate părea ca am o privire cam ne-compasionala asupra acestei pierderi, dar am ca reper pe tații lui Enescu si al lui Porumbescu, care au pierdut fiecare cate 7-8 copii (nu unul) …si nu au făcut cancer. De ce? Pentru ca au moștenit fibra dacica si creștina, fără smiorcăială si lamentări: viata este un pasaj, o călătorie, si peripețiile de traseu trebuie acceptate si depășite demn, cu privirea dincolo de orizont! Daca Dr Hamer nu a înțeles aceste lucruri, trebuia sa mai călătorească prin lume, sa cunoască si alte culturi înainte sa facă pe profetul medical universal.
Recunosc ca si Miorița (lecturată brut) este la extrema cealaltă: vine moartea si tu o servești cu ceai cald. Ca dovada ca nu-s părtinitor, eu nu aplic nici Miorița „a la lettre”: daca vii in ograda mea sa-mi faci rău mie si familiei mele, cu siguranța nu am sa-ti recit oda bucuriei, ci mă vei găsi cu o bata in mana. Daca in schimb îmi moare cineva drag la datorie, ii spun la revedere si-l păstrez in inima pana la reîntâlnire. O reîntâlnire care poate surveni in orice clipa. Sugerez așadar terapeuților NMG sa se implementeze cu predilectie in Germania (in Occident de preferință) unde frica de moarte le poate aduce mai mulți clienți. In Balcani exista in general doar doua atitudini fata de moarte: ori nesimțire, ori acceptare. Nici una nu le este propice .
Desi si-a construit o aureola de dizidenta, NMG aranjează de minune toată industria chimica si poluanta a planetei. Conform teoriei lor, cancerul pulmonar nu se datorează gudronului si altor toxine din țigări ci reprezintă doar teama de moarte indusă de țigară, căci fumul care iese din ea este legată de durerea morții prin sufocare…si așa apare cancerul pulmonar. O demonstrație trasa de par. Faptul că țigara conține produse toxice este pur și simplu omis. Realul nu are efect. De parca tare se mai tem de moarte fumătorii! Când le spui de toxine, boala, etc iți replica: „nu-mi pasa, oricum tot in groapa ajung”. Continuând pe aceste premise, nu există produse dăunătoare, ci doar asociații de idei negative. Implicit, nu vor exista substanțe care să poată avea influență pozitivă asupra evoluției bolii. Prin urmare sunt inutile regimurile alimentare sau utilizarea punctuala a unor suplimente in reechilibrarea unor carente. Oare Dr. Hamer a lipsit la lecția despre Hipocrate sau a uitat primul amendament al medicinei: „alimentul tău sa fie medicamentul tău”? Sau a avut interesul sa uite ca sa nu sifoneze Unicismul NMG ?
Acest model conceptual sta pe nisipuri mișcătoare și provoca un permanent dute-vino intre anxietățile persoanei și temerile sale interne, intre cauzele afecțiunii și evoluția bolii. Iar atunci când cineva nu a reușit sa se vindece, NMG-ul nu are nici o problema: respectivul nu a aplicat corect legile „biologice”.
De parca terapeutica NMG-ului ar putea fi testata pe loturi separate, cu grup de control, ca sa poți compara efectiv eficacitatea ei. Nu poți, pentru ca biologic funcționam cu aceleași alimente, dar psihologic suntem diferiți.
Cum au reușit atâția oameni sa se vindece de atâtea afecțiuni – inclusiv cancerigene- prin regimuri nutriționale fără sa fi auzit de NMG ? Din anii 50 se vindecau in Rusia afecțiuni psihice doar prin postul cu apa, fără nici o recomandare psihologica, iar in Germania există clinci precum cea de la Buchinger, specializată în tratamentul prin post controlat. În această clinică, statul german rambursează serviciile medicale pentru cei care fac terapie prin post, pentru ca scapă de pensii de invaliditate si tratamente medicale rambursate. De ce nu exista in Germania si clinici NMG in care sa ramburseze statul german tratamentul, daca ar fi la fel de eficient? De fapt, exista vreo clinica NMG undeva?
Poate daca s-ar merge pe colaborări cu celelalte discipline medicale si ar fi mai modest in estimări, vor apărea si astfel de clinici.

Putina istorie medicala
Acum 100 de ani ilustrul inginer Auguste Lumiere, a scris o carte: „Viata, Boala si Moartea: feomene coloidale” care a făcut foarte mare valva in epoca. Concepția sa – revoluționară in epoca – a fost ca suportul vieții organice este Coloidul, o caracteristica fizico-chimica foarte sensibila la variațiile mediului.. Astăzi ideile sale sunt in voga, sub denumirea a ceea ce numim noi ‚bio-nanotehnologie”. Ce-ar trebui sa facă cineva care constata multiplele efecte – independente de psihism – asupra coloizilor organici cauzate de câmpurilor electromagnetice pulsate, amfoterilor anorganici sau a variațiilor de pH si temperatura? Sa stea cu mâinile încrucișate pentru ca NMG-ul veghează asupra panoului de comanda, creierul? Dar si creierul se scalda intr-un lichid coloidal si toate proteinele neuronale (si nu doar) sunt nanometrice pe una din dimensiuni. Când este afectata aceasta proprietate coloidala/nanometrica, nici funcționarea creierului, nici transmisiile către celulele din organism nu se mai fac corect.
Rețineți: ”Viața, boala si Moartea, fenomene coloidale”. Ce facem cu aceasta viziune medicala, o ascundem sub preș ca sa nu deranjam pe fanii „100% psihic”? Transdisciplinaritate, va rog frumos.

Efectul excito-toxinelor asupra creierului.

Dupa cum menționam la începutul articolului, relația dintre efectul opioid ale unor molecule alimentare precum glutenul si cazeina asupra funcționarii creierului sunt bine stabilite. Studiile in acest caz sunt nenumărate, pe cand NMG-ul oferă doar statistici.
Painea, neurologia, psihologia si psihiatria
Alimente care ucid creierul. Cerealele, zaharul si alti carbohidrati
Asediul opioizilor alimentari – exorfinele.
S-a constatat ca aceste molecule intra in circuitul sanguin atunci când bariera intestinala devine poroasa (alt coloid) si pot avea un efect de zeci de ori mai mare ca cel al morfinei. Astfel ajung unii copii din spectrul autist sa se dea cu capul de pereți, dar in cartea lui Hamer cuvântul autist se găsește doar de 4 ori cu următoarea definiție: workaholic (dependent de muncă) maniac, fără a participa la viața din jurul său; „izolat ca un autist” în ciuda faptului că este foarte ocupat.” Nici o soluție concreta despre cum ar putea un copil autist intr-o astfel de suferință psihica sa-si amelioreze suferința. Doar sfaturi tardive de gen: „mama însărcinată nu trebuia sa se certe cu vecina”.
Dar neuronii nu exista doar in creier. Ei exista si in inima, iar inima care poate accepta sau nu stimulii cognitivi, dar in schimb poate transmite către creier ordine irevocabile: așa apar actele de eroism, arta si poezia, ca de era totul după creier, deveneam de mult roboti: https://doxologia.ro/societate/terapie-pentru-suflet/un-emitator-mai-puternic-decat-creierul.
Încă un motiv reflecție pentru cei necondiționali.

Vindecarea cancerului
Infecțiile, cancerele, toate afecțiunile in general pot fi inițiate (nu provocate) de un oarecare stres, dar ceea ce trebuie sa realizam este faptul ca acel stres nu poate produce singur perturbarea biologica efectiva daca terenul biologic nu este si el dezechilibrat. O dovada irefutabila este faptul ca persoanele/organismele care au inhibat hormonul de creștere nu pot avea cancer/diabet/Alzheimer/schizofrenie/ etc. Am considerat util sa traduc acest documentar acum patru ani: Secretul Longevității . Este un concept terapeutic pe care medicul francez Andres Gernez cel care a descoperit plasticitatea neuronala încă din anii 1970. Si Dr. Andres Gernez nu este chiar oricine: pe 17 iunie 1979, la Salzburg, în Austria, doctorul André Gernez a fost premiat pentru „teoria unificată a cancerului”, primind medalia Hans Adalbert Schweigart din partea „Uniunii Internaționale pentru Protecția Vieții”, o organizație care număra la vremea respectivă 40 de laureați Nobel între cei 400 de savanți ai consiliului său director. Președintele juriului era Linus Pauling, singurul savant cu două premii Nobel nepartajate (pentru pace și chimie).
Daca inhibarea doar a unui singur receptor proteic (IGF-IR) la nivelul ficatului poate stopa (nu doar vindeca) apariția cancerului si a tuturor bolilor degenerative, de ce ne buricam atât in NMG cu vindecarea cancerului? Pana la urma, in NMG trebuie sa ai deja cancer ca sa începi vindecarea, ori printr-un regim alimentar adecvat pe anumite perioade din an elimini din start posibilitatea apariției cancerului.

Fiind domeniul in care si-a forjat reputația, NMG-ul a triat doar ce i-a convenit din terapia cancerului.
Din punct de vedere al NMG-ului, cancerul care apare de la gura până la rect – ficatul, pancreasul, stomacul, colonul, etc, – este cauzat de „conflicte de îmbucătură”. Calitatea nutrițională a acelei „îmbucături” mai puțin contează, ca-i margarina sau pateu de avocado. Pentru a mai bruia pistele se mai adaugă in explicație puțin sos de pofte neîmplinite si e gata explicația. N-ai înțeles-o dintr-o îmbucătură, pune-ti pofta-n cui.

Ni se aduce o explicație stufoasa despre corelația intre derivatele foitelor embrionare si apariția cancerului. Pe foaie se fac tot felul de conexiuni si totul se leagă teoretic. Dar practic, in toata lucrarea sa publicata in Spania in 2005 nu este dat nici un studiu bibliografic, nici o referință științifică. Este așa pentru ca el, Dr Hamer spune ca este așa. Cine nu crede sa meargă la alta masa. Dar complexitatea Viului nu încape pe o foaie. Exista astăzi câteva laboratoare in lume unde fizicienii (nu medicii) studiază dinamica dezvoltării embrionare in timp real. La minutul 1.30 sec din acest fragment video aveți imagini reale ale procesului. Nu am sa întreb pe cineva din NMG cine produce acele vortexuri in lichidul embrionar, caci o sa-mi răspundă automat „Creierul”. Creierul cui, ca cel al organismului respectiv nu a apărut încă? Alt Creier poate, dar pe acela NMG-ul l-a scos din ecuație, ca sa rămână I Do, I can, etc…
Desigur ca stresul si șocurile emoționale pot deregla formarea fătului, dar astea-s de când lumea si o știa si moașa din sat. Factorii cei mai perverși însă sunt cei biochimici si electromagnetici, care se transforma in perturbatori la nivel neuroendocrinian, cu riscul înscrierii in bagajul epigenetic al organismului. De aici provine potențialul risc al acceptării necondiționate a NMG-ului: ascunzi sub preș nocivitatea celorlalți factori, ceea ce le poate pune in pericol sănătatea. Si când gunoiul de sub preș se aduna, te împiedici de el si te accidentezi. Nu-i nimic, este doar problema ta, caci in NMG nu exista responsabilitatea terapeutului.

Viitorul NMG-ului
Nu știu daca izolaționismul NMG-ului ii va mai permite o remodelare pe concept, dar fără o corelare cu ceilalți trei factorii – nutrițional, hidric si mediu – aceasta terapie nu are viitor. Daca pana acum 20-30 de ani se putea aplica mai ușor ca terapie, caci lipseau acesti noi factori extrem de poluanti, degradarea vertiginoasa a factorilor de mediu si creșterea galopanta a perturbatorilor endocrinei in alimentație si apa îl va face in curând inoperant.
Daca adepții săi se vor menține pe aceasta poziție unicista, mesajul sau va ascunde un pericol permanent: este ca si cum ai cere unor persoane sa pună orice fel de ulei si de combustibil in mașină, caci un șofer experimentat nu are cum sa facă accident. Si chiar daca face, da Replay si se rezolva! Replay la ce? La viată?
Pentru cineva realist, exemple de cauzalitate intre alimentație si boli sunt nenumărate, independent de factorul psihologic:
Chinezii nu aveau cuvântul osteoporoza in dicționar pana prin 60 cand a apărut mâncarea procesata, si acum au intrat si ei „in rând cu lumea”: au osteoporoza.
Nordicii sunt campioni la osteoporoza, dar se delectează cam mult cu produsele lactate acidifiante.
In tarile din Maroc, Tunisia , etc nu prea exista cancer, căci dieta mediteraneana asigura un echilibru nutrițional .
In Franța, harta sinuciderilor coincide perfect cu harta carentelor in Magneziu.

Mult mai constructiva este abordarea unor medici care pe lângă metoda NMG-ului , fac apel si la tratamentul cu diferite alimente naturale, care in unele cazuri reușesc sa duca la vindecarea acestei afecțiuni fără ritualuri de contorsiuni mentale.

Concluzie: Noțiunile aduse de NMG nu fac decât sa schematizeze si sa justifice prin tehnici de imagerie medicala (discutabile) un concept terapeutic care in loc sa completeze descoperirile actuale ale Neurogastroenterologiei tine morțiș sa le contrazică. In corelație cu factorii nutriție, calitatea apei si de biocompatibilitate electromagnetica, ele pot fi de folos. Detașat de ele, NMG-ul se închistează intr-o metoda incompleta, cu șanse reduse de reușită. Speram pe viitor la o deschidere mai larga a orizontului terapeutic în Noua Medicina Germana.
Si eventual sa găsească un nume mai potrivit.

Cum orice început are si un sfârșit, va doresc tuturor sa fiți sănătoși, curajoși si sa nu uitați indemnul unui ilustru savant:

„Constatați faptele şi decideți voi înșivă cum să trăiți o viață fericită, cum să edificați o lume mai bună.”
Linus Pauling

Join the discussion 4 Comments

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.