Skip to main content

Intoxicația cu metale grele este mai comună decât v-ați aștepta, în special cea cu mercur. Detoxifierea periodică a organismului și utilizarea zilnică a suplimentelor nutritive potrivite vă pot ajuta să vă păstrați corpul fără toxine.

Adesea ignorată, intoxicația cu mercur poate juca un rol important în apariţia sau agravarea unor boli. Intoxicația subclinică cu mercur apare atunci când există suficient mercur în corp pentru a agrava unele simptome sau boli, dar totuși nivelul de mercur nu este suficient de mare pentru a putea fi identificat astfel încât să îndeplinească definiția clinică a intoxicației cu acest metal greu. Ceea ce complică și mai tare lucrurile în ceea ce privește tratamentul intoxicației moderate cu mercur este faptul că oamenii pot tolera niveluri diferite de mercur în corpurile lor. Afecțiunile ce pot fi agravate chiar de niveluri moderate de mercur includ: candidoza, alergiile, scleroza multiplă, lupusul, stresul, depresia, anxietatea, oboseala cronică, permeabilitatea intestinală crescută și altele.

Mercurul este o substanță foarte toxică ce poate fi găsită peste tot în mediul înconjurător. Putem ingera cantități mici de mercur din apă și mâncare, în special din pește. Produsele de uz curent precum cosmeticele, balsamurile de rufe, bateriile, materialele plastice și vopselele conțin, de asemenea, urme de mercur. Principala sursă de mercur este totuși plomba dentară cu mercur (amalgamul). Particulele de mercur eliberate de amalgam pătrund zilnic în circulația sanguină și sunt apoi depozitate în țesuturi, unde încep să provoace efecte negative asupra diverselor funcții ale organismului.

Mercurul pătrunde în sistemul nervos central, unde tinde să se depoziteze în centrul durerii din creier. Mercurul poate, de asemenea, cauza probleme renale, cardiace și respiratorii. Cantități importante de mercur în organism pot cauza astm, artrită, depresie, hiperactivitate, dermatită, amețeală, oboseală cronică, periodontită, căderea părului, greață, diaree, insomnie, dureri de cap, dificultăți de vorbire, pierderi de memorie, slăbiciune musculară și hipersalivație.

Detoxifierea de mercur include măsuri dietetice și fizice, precum și suplimente nutriționale. Detoxifierea se concentrează pe modalitățile sigure de dezlocare a mercurului din depozitele create în organism, cu ajutorul circulației sanguine, apoi pe eliminarea lui afară din organism. Este esențial ca principalele organe detoxifiante (ficatul, rinichii și intestinul) să funcționeze corect, pentru ca mercurul să nu fie redepozitat în alte zone. Odată ce corpul funcționează optim, este timpul ca mercurul să fie scos din corp.
Îndepărtarea amalgamelor cu mercur ar trebui efectuată de un dentist specializat pe această procedură. Acesta va lua măsurile necesare pentru a preveni ingerarea mercurului în corp în timpul procesului de îndepărtare a plombei. De asemenea, va hotărî câte plombe cu mercur pot fi scoase într-o ședință, durata de timp între ședințe și cu ce tip de plombă ar trebui înlocuit amalgamul.

Chelatarea este o procedură de administrare intravenoasă de agenți chelatori ce poate fi utilizată pentru îndepărtarea mercurului sau a altor metale grele din corp. Puteți contacta un cadru medical specializat în chelatare pentru a discuta dacă aceasta este o opțiune pentru dumneavoastră.

O serie de suplimente nutriționale pot fi de ajutor atunci când suspectați că mercurul vă afectează sănătatea:
N-acetilcisteina (NAC). Acest aminoacid are un puternic efect chelator față de toate metalele grele, inclusiv mercurul. Chelatarea are loc când un metal se leagă de un acid (aminoacid în acest caz). Acest lucru permite ca mercurul să fie extras din țesuturi și apoi excretat prin procesul natural de eliminare. NAC este, în general, bine tolerată de majoritatea oamenilor și nu cauzează, de obicei, nici unul din simptomele tipice asociate detoxifierii. Poate fi chiar utilizată în cadrul îndepărtării plombelor cu mercur pentru a preveni reabsorbția mercurului eliberat în timpul procesului de îndepărtare. NAC ajută, în plus, la curățarea ficatului, ceea ce îi ușurează rolul de a detoxifia organismul și de a se ocupa de toxine precum metalele grele. Pe lângă acestea, NAC este folosit de organism pentru a sintetiza alt aminoacid, glutationul, care joacă un rol foarte important în eliminarea poluanților chimici din corp. Persoanele intoxicate cu mercur prezintă deficit de glutation, deoarece mercurul interferează cu activitatea acestuia. Glutationul poate fi luat ca supliment separat dar, din cauza structurii sale moleculare și a absorbției reduse, administarea de NAC s-a dovedit a fi mai eficientă în creșterea nivelului sanguin de glutation decât administrarea de glutation propriu-zis.
Vitamina E și seleniul. Acești doi nutrienți sunt antioxidanți puternici, care lucrează împreună pentru a contracara efectele intoxicației cu mercur. Ei ajută organismul să producă o enzimă (glutation peroxidaza), care permite corpului să lupte eficient cu toxine precum metalele grele. Nivelurile ridicate de mercur cresc nevoia organismului de glutation peroxidază, care se epuizează rapid.
Antioxidanții, în special pentru creier. Mercurul creează o cantitate incredibilă de radicali liberi ce afectează organismul, în special creierul și țesuturile nervoase. Acesta este parțial motivul pentru care persoanele intoxicate cu mercur suferă adesea de depresie, au probleme de concentrare și se simt obosite. Nu toți antioxidanții pot trece prin membranele protective ce înconjoară creierul, dar două substanțe care pot sunt ginkgo biloba și extractul de sâmburi de struguri. Amândouă conțin nutrienți activi numiți polifenoli, care sunt mult mai puternici în eradicarea radicalilor liberi decât vitamina C sau beta-carotenul. În timp ce acestea din urmă sunt necesare pentru alte funcții ale organismului (inclusiv detoxifierea de mercur), ginkgo biloba și sâmburii de struguri sunt mult mai eficiente în această privinţă datorită afinității lor pentru creier. Alți antioxidanți care pot fi folosiți pentru a facilita detoxifierea de mercur și în timpul îndepărtării amalgamului cu mercur sunt: acidul alfa lipoic, metionina, zincul, carotenoizii, picnogenolul, chlorella și ceaiul verde.
Suplimentele pentru detoxifiere ca armurariul, păpădia, usturoiul, brusturele, fibrele și suplimentarea cu oxigen pot facilita secundar detoxifierea de mercur prin faptul că oferă sprijin pentru diferitele organe și sisteme implicate în procesul de eliminare și detoxifiere. Armurariul susține ficatul, păpădia − rinichii și tractul urinar, usturoiul și brusturele − sângele, iar fibrele − intestinul. Deoarece aceste organe și sisteme sunt solictate suplimentar în procesul de detoxifiere de mercur, este important ca ele să fie sprijinite cât mai mult pentru a preveni reabsorbția mercurului sau a altor toxine.

Consumați următoarele alimente pentru a ajuta procesarea mercurului de către organism: alimente ce conțin sulf (fasole, ceapă și usturoi), fibre (tărâțe de ovăz, pectină de mere), frunze de coriandru, fructe și legume proaspete. Germenii de lucernă conțin nutrienți care ajută organismul să elimine toxinele. Mâncați pește cu moderație. Țesutul adipos al peștelui conține majoritatea toxinelor, așa că este indicat să coaceți mereu peștele pentru a îndepărta cât mai multă grăsime posibilă. Evitați mâncarea ambalată și de tip fast food, cafeaua, ceaiul negru, ciocolata, alcoolul, zahărul alb, sarea rafinată, condimentele, tabacul, produsele lactate, prăjelile, conservanții și îndulcitorii artificiali. Beți doi litri de apă distilată zilnic.

Exercițiile fizice moderate accelerează circulația și ajută organismul să elimine toxinele. Reduceți-vă nivelul de stres, deoarece stresul este o povară adițională pentru organele implicate în detoxifiere. Periați-vă zilnic pielea (înspre inimă) cu o perie din fibre naturale. Acest procedeu stimulează sistemul imunitar și îmbunătățește circulația. La sfârșitul dușului, alternați în câteva ture apa caldă cu apa rece (30 de secunde la intervale de un minut), sfârșind întotdeauna cu cea rece. Această hidroterapie crește funcția sistemului imunitar și facilitează detoxifierea. Sauna va crește, de asemenea, eficacitatea detoxifierii, dar aveți grijă să consumați mai multe lichide pentru a preveni deshidratarea.

Sursa: https://www.nationalnutrition.ca/articles/health-concerns/mercury/