Skip to main content

Alga coral (Lithothamnium calcareum)

ALGA CALCAROASĂ (Lithothamnium calcareum)

 

– În apele reci ale mărilor trăieşte o fiinţă ciudată – pe jumătate plantă, pe jumătate piatră. Suprafaţa sa este îmbrăcată în minunate nuanţe de roşu, iar interiorul său este compus dintr-un amestec de oligoelemente şi minerale, între care predomină calciul, de unde îi vine şi numele. Testele făcute de medici şi biologi cu această algă au avut rezultate terapeutice deosebite, imposibil de reprodus cu vreun alt remediu, natural sau de sinteză – 

Denumirea sa ştiinţifică este Lithotham­nium calcareum, ceea ce ar însemna fruc­tul din piatră calcaroasă, aluzie la cu­loarea sa roşie la exterior, asemeni unui fruct, şi la corpul său atât de mineralizat, încât aduce cu o piatră. Multă vreme, despre această algă s-a crezut că este o specie de coral – un animal marin spe­cific apelor calde. Asta până în anul 1837, când biologul chilian de origine germană Rodolfo Philippi şi-a dat seama că ciudata fiinţă este de fapt o plantă, o algă şi nu un ani­mal. El a denu­mit-o iniţial alga-coral, denumire sub care mai este întâlnită şi astăzi. Diverse varietăţi ale ei sunt întâlnite în Oceanul Atlan­tic, în Marea Nordului, în anu­mite zone ale Mării Mediterane şi în Marea Mânecii. Este o plantă cu o rezistenţă şi o adaptabilitate extraor­dinară, trăind la 100-200 de metri adâncime, acolo unde razele soare­lui abia răzbat. Cele mai valoroase în terapie sunt varietăţile care conţin mari cantităţi de fier – un oligo­element extrem de rar în lumea vegetală şi foarte valo­ros pentru organismul uman.

Carte de vizită
Alga calcaroasă are o dimensiune de doar 2-10 centimetri şi o creştere extrem de lentă – într-un an, de abia dacă ajunge să crească un milimetru. În schimb, deşi creşte lent, o face temeinic! Este atât de rezistentă şi adaptabilă, încât diferitele sale varietăţi au cucerit mările, mai ales cele reci. Se aşează pe fun­dul mării, pe coca vaselor, iar unele rude ale sale se fixează chiar pe corpul balenelor şi al altor animale marine. Culoarea sa variază de la roz-pal până la roşu-intens, cu nuanţe de purpuriu. Ecologiştii ştiu încă puţine despre rolul său în natură, dar se pare că fără ea, echilibrul mărilor şi al oceanelor, dar şi al planetei, pe ansamblu, ar fi compromis. Ea este cea care filtrează şi curăţă apele mărilor, care sudează recifurile, care păstrează pH-ul normal al apei, creând un mediu propice pentru celelalte vieţuitoare marine.

Depozit de minerale
Diferitele varietăţi de algă calcaroasă recoltate şi analizate au relevat prezenţa în organismul său a unei varietăţi nemaiîntâlnite de minerale şi oligoelemente: între 32 şi 70 de elemente chimice diferite, într-o sin­gură plantă. O algă calcaroasă de calitate superioară conţine:
* Fier – este esenţial pentru oxigenarea celulară, susţine funcţiile creierului şi ne asigură energia. Un singur gram dintr-o asemenea algă de calitate superi­oară conţine aproximativ 20% din necesarul de fier pentru o zi.
* Calciu – alcătuieşte structura de rezistenţă a cor­­pului uman, asigurând în acelaşi timp transmi­terea impulsurilor nervoase, reglarea glicemiei, a metabo­lis­mului pe ansamblu. Alga calcaroasă este constituită în proporţie de 32% din calciu.
* Magneziu – este esenţial pentru somn, pentru men­ţinerea echilibrului psihic, pentru sănătatea oa­se­lor şi a dinţilor.
* Mangan – deşi prezent în mici cantităţi în orga­nismul uman, la fel ca şi în această algă, el este vital pentru echilibrul hormonal, pentru funcţia de pro­creare, pentru asimilarea altor minerale.
* Fosfor – este unul dintre elementele-cheie pen­­tru sănătatea oaselor, a sistemului nervos, precum şi pentru metabolismul grăsimilor.
* Seleniu – are un puternic efect antioxidant, apărându-ne de can­cer, asigurând buna funcţionare a sistemului imunitar.
Totuşi, dincolo de fenomenalul său conţinut de minerale, cea mai in­te­resantă şi totodată cea mai enig­matică parte a algei sunt substanţele organice pe care le conţine. Acestea sunt pe cât de puţin studiate, pe atât de valoroase în terapie. De exemplu, pigmen­tul roşu care acoperă corpul algei, deşi este în can­tităţi infime, îi asigură acesteia proprietăţi antitumo­rale, antioxidante şi imunosti­mu­lente.

Mod de administrare
În magazinele noastre naturiste se găsesc capsule cu pulbere de algă calcaroasă. Cele mai complete ca efect sunt varietăţile de algă cu conţinut ridicat de fier, element specificat de regulă pe ambalajele pro­duselor. Doza zilnică recomandată pentru adulti este de 1,5-3 grame pe zi. Pentru copiii cu varste intre 3 si 6 ani, doza recomandata este de 1 gram pe zi. De regulă, alga se ad­ministrează în cure de minimum 30 de zile şi de maximum 90 de zile, ur­mate de o pauză de măcar două săptămâni.
Capsulele cu pulbere de algă se administrează dupa mancare, aşa încât organismul să asimileze complet mineralele şi oligoelementele din alga calcaroasă odata cu bolul alimentar.

Reumatism

Mai multe studii făcute pe pa­cienţi cu diferite forme de reuma­tism (osteoartrită, artrită reumatoi­dă, spondilită anchilozantă, artroză etc.) au arătat că alga calcaroasă este foarte eficientă în tratamentul aces­tei categorii de afecţiuni, fiind un ajutor extraordinar pentru pa­cienţii cu boli reumatice. O cură de două­spre­zece săptămâni, timp în care se administrează câte 2-3 gra­me pe zi din acest remediu, duce la di­mi­nuarea durerilor articulare, îm­bu­nătăţeşte treptat mo­bilitatea mem­brelor şi creşte capacitatea de efort. De exemplu, în cazul pacienţilor cu osteoartrită la ge­nunchi, capacitatea lor de deplasare s-a mărit la sfâr­şi­­tul curei cu algă calcaroasă, în medie cu 90%. În plus, datorită diminuării durerii, aceiaşi bolnavi de reu­matism au reuşit şi reducerea dozei de analgezice şi antiinflamatoare cu 50-100%, au arătat o creştere a mobilităţii articulare, precum şi a capacităţii de efort a membrelor afectate. Aşadar, curele cu algă cal­caroa­să sunt un ajutor extraordinar în foarte multe forme de reumatism, redând funcţionalitatea articu­laţiilor afec­tate.

Menopauză şi osteoporoză
Datorită conţinutului bogat de minerale şi oligo­elemente, alga calcaroasă, mai ales varietăţile bogate în fier, este un agent anti-îmbătrânire. Admi­nistrată în perioada de premenopauză şi post-menopauză, pre­vine afecţiuni şi tulburări cum ar fi aritmia car­diacă, prolapsul diverselor organe, anumite tulburări ner­voa­se sau psihice. Însă cel mai spectaculos efect îl are în cazul osteoporozei – o afecţiune caracterizată de pierderea de substanţă osoasă şi fragilizarea sche­le­tului, care devine mult mai susceptibil la fracturi. Du­pă o cură de 9 luni cu acest produs marin natural, la peste 70% dintre paciente se constată o ameliorare a osteoporozei, atât analizele de sânge (markerii osoşi) cât şi cele imagistice (osteodensimetria) ară­tând acest rezultat pozitiv.

Sarcină şi alaptare
Câte 2-4 grame pe zi de algă calcaroasă, administrate în timpul sarcinii, sunt un ajutor preţios, atât pentru viitoarele mămici, cât şi pentru făt. În primul rând, apor­tul de fier biologic previne anemierea, asigură oxigenarea celulară şi contribuie la menţinerea stării de vitalitate pe ansamblu. Apoi, aportul masiv de cal­ciu ajută la dezvoltarea normală a foetusului şi – foar­te important – previne demineralizarea gravidei, care adesea se traduce prin deteriorarea danturii, fra­gili­zarea unghiilor etc. Magneziul biologic ajută la ţi­ne­rea sub control a tensiunii arteriale, dar şi la men­ţi­ne­rea echilibrului emoţional şi a echilibrului hor­mo­nal al viitoarei mame.
În fine, în timpul lactaţiei, administrarea algei cal­caroase (4-6 capsule pe zi) ajută la menţinerea unei mineralizări corespunzătoare a laptelui.

Bolile copiilor
După vârsta de trei ani, această algă poate fi admi­nistrată fără restricţii copiilor, cate 1 gram pe zi, ajutându-i în procesele de creștere şi dezvoltare. Varietăţile bogate în fier îi vor feri pe cei mici de anemie, vor ajuta la dezvoltarea lor musculară şi nervoasă. Apoi, calciul, mag­neziul şi fosforul vor asigura dezvoltarea normală a sistemului osos, dar şi a danturii. În mod special, alga calcaroasă le este recomandată copiilor cu intoleranța la lapte şi produse lactate (alergii la lactoză sau ca­zeină). Nu în ultimul rând, alga calcaroasă este reco­mandată pentru copiii care au avut sau au multe ali­mente cu zahăr în dietă, acest produs compensând parțial pierderile de minerale, dereglările glicemiei şi alte tulburări produse de dulciuri.

Anemie
Conform studiilor exis­tente până în prezent, a­ceas­tă vieţuitoare marină este planta cea mai bogată în fier de pe Terra. Pe de altă parte, aşa cum am mai spus, acest oligoelement este prezent doar în anumite varietăţi de algă calcaroasă, motiv pen­tru care este bine să citiţi pe ambalajul produselor dacă ele conţin sau nu fier. A­ceastă algă ajută şi la corec­tarea altor tipuri de anemie, nu doar a celei produse de lipsa de fier. Aceasta s-ar da­tora unor pigmenţi care ajută la reglarea reacţiei sis­temului imunitar şi stimu­lează producerea de eritro­cite (globule roşii) în orga­nism.

Lipsă de calciu
Studii recente afirmă că în momentul de faţă al­gele calcaroase sunt cea mai bună sursă de calciu, un mineral esenţial pentru sănătatea fiecăruia dintre noi. În lipsa lui, apar simptome cum ar fi starea de obo­sea­lă generalizată, asociată cu irascibilitate şi cu dificul­tatea în controlul emoţiilor. În faze avansate ale lipsei de calciu, apare insomnia, scade capacitatea de efort, forţa musculară este diminuată şi apar frecvent cârceii (crampele musculare), iar starea de oboseală se insta­lează mult mai repede. Atunci când se cronicizează, lipsa de calciu are efecte mult mai grave: dantura se ca­riază rapid şi gingiile slăbesc, oasele îşi pierd din densitate şi devin mai fragile, apa­re o predispoziţie spre afecţiuni renale, hipertensiune şi boală corona­riană, dar şi spre anumite forme de cancer.

Performanţe intelectuale
O cură de trei luni cu alge calcaroase, timp în care se administrează zilnic câte 2-3 grame, ajută la îmbu­nătăţirea anumitor funcţii cognitive. În primul rând, creşte capacitatea de efort intelectual, subiectul fiind capabil să rămână mai mult timp concentrat pentru a învăţa sau a rezolva o anumită problemă. Apoi, cura cu algă calcaroasă va contribui şi la îmbunătăţirea memoriei şi a atenţiei, datorită aportului de magneziu şi calciu. Nu în ultimul rând, vor fi îmbunătăţite rela­xarea şi somnul, două procese fundamentale pentru cei care vor să depună eforturi intelectuale de lungă durată, încununate de succes.

Cură de slăbire şi de detoxifiere
Deşi efectele sale de scădere a greutăţii corporale sunt destul de reduse, alga calcaroasă este salvatoare în mai toate regimurile de slăbire. De ce? Pentru că ma­rea majoritate (mai mult de 70%!) a curelor nu pot fi duse la bun sfârşit. Şi aceasta, datorită tulburărilor or­ganice şi, mai frecvent, emoţionale, care apar şi care sunt o consecinţă directă a lipsei de nutrienţi. De exemplu, foamea viscerală, care ne face să abando­năm subit o cură, apare atunci când scade nivelul calciului şi magneziului, implicate în reglarea glice­miei, iar stările de slăbiciune cronicizată sunt o con­secinţă a scăderii fierului. Apoi, stările de depresie şi/sau anxietate care apar, în anumite momente, la aproa­pe toate persoanele care ţin o cură de slăbire, sunt adesea o consecinţă a scăderii nivelului magne­ziu­lui şi al unor oligoelemente din sânge (zinc, man­gan). De aceea, este foarte indicat ca, atunci când în­ce­pem o cură de slăbire, să începem simultan şi o cură cu algă calcaroasă, din care să luăm câte 1-2 capsule, de trei ori pe zi. Cura le este foarte utilă şi persoanelor care apelează la detoxifiante pentru a slăbi, mai ales la cele cu efect laxativ, cum ar fi aloe ferox, fructele de soc, tărâţa de psyllium, frunzele de senna etc. Pier­derile de minerale produse de aceste laxative sunt în mare măsură compensate de alga calcaroasă, care aju­tă la menţinerea echilibrului nervos, cardiac, hor­mo­nal etc. în timpul curelor de detoxifiere.

Cancer

ALGA CALCAROASĂ (Lithothamnium calcareum)

 

Studii de dată recentă arată că un aport mărit de cal­ciu biologic, administrat vreme de ani sau zeci de ani, reduce cu aproape jumătate ris­cul apariţiei sau al reci­di­velor bolii canceroase. Ace­leaşi efecte se con­stată şi la suplimentarea altor minerale prezente în alga calcaroasă, cum ar fi seleniul, magneziul sau zincul. Formele de can­cer cele mai receptive la un aport masiv de calciu biolo­gic din această algă sunt:
* Cancerul de colon şi de rect – studii făcute pe mii de oameni arată că o die­tă cu mult calciu reduce foar­te mult probabilitatea apa­riţiei tumorilor intesti­na­le şi chiar încetineşte evolu­ţia cancerului deja exis­tent. Explicaţia ar fi aceea că un mediu preponderent alcalin, creat de aportul constant de calciu, ajută sistemul imunitar să elimine celulele canceroase, împiedicând proliferarea acestora.
* Cancerul la sân – femeile cu vârsta peste 21 de ani, care consumă constant calciu şi magneziu bio­logic, se bucură de o anumită imunitate la formele de cancer de sân hormono-dependente. Se pare că aceste două minerale alcaline ajută la reglarea secreţiei en­do­crine a ovarelor, dar şi a altor glande implicate în ţi­nerea sub control a acestei forme de cancer.
* Cancerul gastric – prevenirea şi combaterea ţin atât de administrarea calciului organic, cât şi de aşa-numitele diete alcaline, cu multe zarzavaturi şi le­gume crude, bogate în clorofilă. Aceşti doi factori, terapeutic conjugaţi, previn apariţia mutaţiilor malig­ne la nivelul epiteliului gastric şi instalarea cance­rului. Dar dincolo de acţiunea sa antitumorală, această algă asigură un aport de nutrienţi necesar pacientului bolnav de cancer, pentru întreţinerea funcţiilor sale vitale şi pentru a putea face faţă diverselor terapii (chimio- şi radioterapie, intervenţii chirurgicale etc.).

Cum administrăm alga calcaroasă?
Sub un an in funcție de avizul medicului.
La copiii de 3-14 ani 3 capsule pe zi 
La tinerii de peste 14 ani și la adulți 4-6 capsule pe zi
La femeile însărcinate sau la cele care alăptează 6 capsule pe zi.

Alga calcaroasă contra-indicații
Hipercalcemie.

Precauţii
Singura precauţie legată de administrarea algei calcaroase se referă la persoanele care sunt alergice la anumite produse marine (crustacee, peşti, fructe de mare etc.). În acest caz, cura va începe cu prudenţă, administrându-se, în primă fază, câte jumătate de capsulă pe zi, şi crescând gradat doza, dacă nu apar fenomene alergice (mâncărimi de piele, rinită, difi­cultate în respiraţie etc.).

Contraindicaţii
Cu condiţia să nu fie supradozată şi să nu avem alergie la acest produs marin, nu se cunosc nici un fel de contraindicaţii. În cazul în care se depăşeşte de 5-6 ori doza zilnică, se pot produce tulburări la nivel renal. Practic, rinichii sunt obligaţi să excrete tot mai mult calciu şi, la un moment dat, pot intra în colaps, apărând insuficienţa renală, cu consecinţe deosebit de grave.

ALGA CALCAROASĂ – un medicament veterinar uimitor

În momentul de faţă, varietăţile de algă calca­roasă bogată în fier sunt printre cele mai folosite medicamente veterinare naturale din lume. Se pare că totul a pornit de la un experiment medical făcut de jocheii britanici, care au ca boală profesională osteoartrita la genunchi. Aceştia au încercat, mai în glumă, mai în serios, remediul pe care îl luau şi pe bidivii pe care-i călăreau, iar rezultatele terapeutice au fost impresionante: durerile cailor de competiţie se diminuau, capacitatea lor de efort creştea, la fel ca şi mobilitatea articulaţiilor afectate. Pornind de la aceste constatări, s-a ajuns ca, treptat, alga calca­roasă să fie la fel de folosită în medicina veterinară ca în cea umană. De la caii pursânge arab, până la pi­sicile şi căţeii care au suferit operaţii, acest re­mediu şi-a dovedit eficienţa şi lipsa de efecte ad­verse. Mai mult, pe măsură ce trece timpul, aria de utilizare a acestei plante marine se lărgeşte. Iată în continuare doar câteva din utilizările algei calca­roase:
* Intervenţii chirurgicale – la toate speciile de mamifere s-a remarcat o mărire a vitezei de vin­de­care şi o diminuare a ratei complicaţiilor post-ope­ratorii în urma administrării algei calcaroase. Doza recomandată este de o capsulă (600 mg) pen­tru fiecare 10 kg în greutate ale animalului tratat.
* Afecţiuni reumatice la căţei – se reco­mandă un tratament cu o combinaţie între alga cal­caroasă şi cartilajul de rechin, câte o capsulă din fiecare, zilnic, pentru un căţel de 10 kilograme (do­za se ajustează în funcţie de greutate).

ALGA CALCAROASĂ (Lithothamnium calcareum)

 

* Tulburări digestive (vomă, diaree) la căţei şi pisici– se administrează alga calcaroasă, pe stomacul gol. Normalizează tranzitul intestinal, are efect anti-emetic (opreşte voma) şi compen­sea­ză pierderea de minerale. Este cunoscut în lumea iu­bitorilor de animale că acest remediu natural func­ţionează atunci când nimic altceva nu mai dă re­zultate.
* Tulburări de creştere la puii de căţel şi pisică – la puii care prezintă o creştere lentă sau o deformare a oaselor, care se datorează de cele mai multe ori unei lipse de calciu, se recomandă ad­mi­nistrarea unui supliment zilnic de 0,5-2 grame de algă calcaroasă pe zi. Aceasta accelerează dezvol­ta­rea scheletului şi a danturii, previne apariţia bolilor metabolice, reumatice sau tumorale de mai târziu.
* Afecţiuni reumatice la ierbivore – se admi­nistrează alga calcaroasă, câte jumătate de gram pen­tru fiecare 10 kg ale animalului. Alga di­minuează inflamaţia, ajută la redobândirea mobi­lităţii articulare şi creşte capacitatea de efort. Pentru efecte mai bune, se poate combina cu aşa-numita aspirină biologică, obţinută din extracte de salcie (dozate în salicilaţi), care au un efect anti-durere rapid şi puternic.
* Tumori maligne la căţei şi pisici – în tim­pul zilei, se administrează alga calcaroasă, câte 1 capsulă (600 mg) pentru fiecare 10 kilograme în greutate ale animalului. Tratamentul funcţionează, ca şi la oa­meni, mai ales în cancerul digestiv sau cu determinare hormonală. Pentru o acţiune antitu­morală mai largă, se completează cu un alt remediu natural: seara, se administrează aşa-numitul zeolit silicic – o varietate de zeolit foarte bogată în siliciu şi cu particule de dimensiuni foarte mici (de ordinul micronilor), care are efecte antitumorale foarte puternice, mult mai puternice decât zeolitul obiş­nuit. Se ia câte o capsulă de 500-600 mg de zeolit silicic pentru fiecare 10 kilograme în greutate ale animalului.
Extras din  http://www.formula-as.ro/2014/1117/medicina-naturii-44/alga-calcaroasa-lithothamnium-calcareum-17716

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.