Skip to main content

Importanta siliciului in organism

By 05.04.2019mai 16th, 2024Nutriție

Siliciul este esential pentru productia de colagen in organism si regenerarea/reconstructia tesuturilor conjunctive

Importanta siliciului in organism este evidenta! Fie ca vorbim despre vindecarea unor traumatisme sau despre cresterea masei/fortei musculare prin antrenament, organismul are nevoie de colagen. Colagenul este proteina cea mai abundenta in organism – peste 60%. Siliciul este in sinteza colagenului un cofactor si un element cheie absolut DETERMINANT!

 

Atat in pregatirea sportivilor care vizeaza cresterea fortei si/sau a masei musculare prin antrenament intensiv, cat si in cazul traumatismelor musculo-tendinoase si chiar si in cazul unor boli sistemice sau degenerative, pentru a mentine integritatea fizica a sportivului si optimiza efectele antrenamentul  sau in cel de-al 2-lea caz, pentru a creste sansele de vindecare, dieta, respectiv tratamentul, trebuie acompaniate de o suplimentare a elementelor necesare sintezei/reconstructiei colagenului muscular. Daca in cazul cartilagiilor si ligamentelor care sunt compuse peste 70% din colagen, importanta siliciului in organism este evidenta, din perspectica practicii terapeutice impamantenite, in cazul oaselor importanta colagenului este la limita ignorata.

Si in cazul bolilor articulare, eficienta produselor cu colagen depinde foarte mult de forma/formula de colagen administrata.  In organismul uman exista 3 tipuri de colagen (conform teoriilor acceptate, desi, surse stiintifice respectabile vorbesc despre 14 tipuri). Mai mult decat atat, colagenul din tesutul conjunctiv din corp este rezultatul unui proces de sinteza proprie organismului si specific fiecarui tip de tesut. Tinand cont de aspectul acestei specificitati este foarte probabil ca suplimentele cu colagen sa fie administrate doar ca o sursa  alimentara sigura in scopul de a furniza organismului elementele necesare refacerii tesutului conjuctiv, dar ele nu pot fi  suficiente pentru ca sintetiza colagenului specific are nevoie de Siliciu bio-activ.

 

Siliciul  joaca un rol  foarte important in compozitia si innoirea tesutului conjunctiv al pielii, ajutand la incetinirea imbatranirii pielii.

Oamenii de stiinta au publicat o serie larga de dovezi convingatoare cu privire la siliciu si sanatate de-a lungul ultimilor 50 de ani. Un studiu stiintific a aratat faptul ca suplimentarea dietei cu siliciu a dus la urmatoarele rezultate:

  • Starea pielii, in ceea ce priveste luminozitatea si fermitatea, s-a imbunatatit la peste 80% din subiecti;
  • 66% din respondenti au observat o imbunatatire a hidratarii pielii si alti 74% au remarcat o piele mai neteda;
  • O reducere a porilor si petelor de pe ten la aproximativ doua treimi din totalul femeilor.

In urma masuratorilor efectuate in laboratoare, se pare ca de la o varsta capacitatea organismului de a absorbi si utiliza Siliciul din alimente – rata de innoire sau turnover-ul (se masoara cantitatea ingerata si cea eliminata prin urina) – scade progresiv, pentru ca dupa varsta de 45/50 de ani sa inceteze definitiv. Acest fenomen se coreleaza cu modificari in flora microbiana si alterarea functiei digestive, inclusiv schimbari la nivelul tesuturilor intestinale. Problemele digestive conduc la deficiente de nutritie care pot afecta  tesuturile si functiile organelor, lucru care va duce intr-un final la aparitia dezechilibrelor si declansarea unor boli, etc. 

Pentru a intarzia procesul de imbatranire celulara, curele si terapiile trebuie acompaniate de suplimentarea elementelor necesare regenerarii tesuturilor si ar trebui sa se acorde prioritate componentei colagenoase pentru ca ea reprezinta suportul fizic de existenta a celulelor specifice acestora. Pentru a stimula sinteza colagenului, organismul are insa nevoie de Siliciu bioactiv.

IN CE SITUATII  SI PENTRU CE AFECTIUNI SE RECOMANDA ADMINISTRAREA/CONSUMUL DE SILICIU:

Siliciul este un supliment alimentar de sustinere a organismului in toate conditiile patologice care produc leziuni degenerative, de natura traumatica sau infectioasa.

 

IN CONCLUZIE, SUPLIMENTAREA DIETEI CU SILICIU ARE URMATOARELE BENEICII:

  • Intretine sanatatea tesuturilor cartilagenoase, intarzaie imbatranirea articulatiilor si a oaselor – ajuta la incetinirea procesului de demineralizare a acestora (osteoporoza) prin sustinerea capacitatii de sintetiza a colagenelui de catre organism
  • Mentine o piele sanatoasa, previne depigmentarea pielii specifica inaintarii in varsta si intarzie subtierea si pierderea elasticitatii tegumentului prin sustinerea procesului de sinteza colagen pentru refacerea tesutului dermic;
  • Intretine sanatatea tesutului conjunctiv in sistemul musculo-tendinos oferind astfel psobilitatea prelungirii unui mod de viata dinamic si activ care este in cele din urma cea mai importanta cale de intarziere a problemelor care pot aparea odata cu inaintarea in varsta;
  • Ajuta la refacerea matricei extracelulare si tesuturilor organelor incetinind astfel aparitia diverselor leziuni si alte forme de alterare a structurii lor – fibroze, scleroze, necroze, alte fenomene degenerative.

IMPORTANTA SUPLIMENTARII DIETEI CU SILICIU ESTE ASADAR EVIDENTA, INTREBAREA CARE SE PUNE ESTE : DE UNDE? CE FEL? CARE ESTE FORMULA OPTIMA?

In cazul siliciului, situatia sta diferit de celelalte minerale – prezenta sa in alimente, proportia sa de absorbtie si asimilare sunt cel mai ades  deficitare, in special odata cu inaintarea in varsta si cu atat mai afectata de diversele disfunctii /tulburari cronice ale paratului digestiv atat de raspandite candva doar la persoanle in varsta, astazi la categorii din ce in ce mai largi datorita alimentatiei, modului de viata, stress-ului, poluarii si toxicitatii in special in mediul urban.  Alte studii  sugereaza ca odata cu varsta maturitatii organismul ar putea sintetiza colagenul de care are nevoie din resursele acumulate in perioada de crestere si varstei adulte timpurii, printr-un proces de reciclare permanenta rezultat in urma degradarii metabolice a proteinelor provenind din tesusturi, lucru care o odata cu anii duce la saracirea acestor rezerve.

Un lucru este cert insa, in ciuda abundentei sale in natura si materiile organice, a unui numar mare de suplimente care propun in formula lor Siliciu – cel mai ades sub forma de oxizi (nisip) – absortia si asimilrea nu satisfac necesarul fizio-metabolic la populatiile occidentale moderne. Un exemplu oferit de analizele efectuate este Coada Calului (Equisetum arvense), una dintre cele mai bogate plante in Siliciu, contine in materia sa uscata peste 85% siliciu mineral, iar acesta, extras prin infuzie au liofilizare este asimilabil in proportie de doar 1%.

Siliciul Organic G5 este singura formula asimilabila de catre organism cunoscuta deocamdata, capabila sa furnizeze organismului necesarul zilnic de care are nevoie.

Principiul activ din compozitia Siliciu Organic G5 – Monomethylsilanetriol (produs de Silicium Laboratories, Spania, după formula savantul Dr. Loïc Le Ribault ) – este in momentul de fata singura forma cunoscuta care asigura absortia si asimilarea in proporitie de pana la 70% – de 100 ori mai mare decat orice alt produs existent – a dozei de siliciu administrate.

Noua generație de produse bazate pe formula originala G5 a Dr. Loïc Le Ribault, realizate de Silicium Laboratories, sunt:
SILICIUM G7 Original Dinamizat și SILICIUM G7 Siliplant Dinamizat. Acestea au în plus aplicat procesul de dinamizare, care mărește puterea de asimilare de către organism a siliciului organic.

Dinamizarea siliciului organic constă în introducerea produsului într-o cameră hiperbarică, la o presiune de 6000 atmosfere, timp de câteva minute. Acest proces îmbunătățește fixarea moleculei de siliciu organic împreună cu molecula de apă, facilitând astfel solubilitatea și mărind capacitatea de asimilare a siliciului organic de către celule. Efectele benefice ale siliciului organic se instalează astfel mai rapid. În plus, se îmbunătățește capacitatea siliciului organic de a transporta alte molecule în interiorul celulelor.

IMPORTANT!

a) Siliciu organic G5 nu are efecte secundare, dar nu se poate substitui alimentatiei echilibrate sau tratamentelor recomandate de specialisti, el avand doar un rol de sustinere;

b) Pentru obtinera celor mai bune rezultate, in timpul curelor de Siliciu Organic G5 este recomdabila  cresterea dozei administrata cotidian de Vitamina C si Fe, in limita normelor de consum necesar zilnic stabilite daca acestea sunt de sinteza sau de preferinta si fara limite in cazul ratia provine din surse organice alimentare – spanac, citrice, catina, urzici, etc.;

c) Adiministrarea Siliciului Organic G5 potenteaza absortia si asimilarea Calciului in organism;

d) Pentru informatii mai detaliate, va rugam sa cititi cu atentie descrierea produselor si instructiunile de folosire, depozitare si consum.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.