Skip to main content

Lucrurile sunt foarte simple si limpezi: ca sa obții un produs natural trebuie sa respecți un protocol.

Vinul, oțetul si șampania sunt din struguri…dar nu-s la fel.
De ce? Pentru ca au protocoale de obținere diferite. Mai pe romanește: nu tot ce zboară se mănâncă.

Continuam?
Daca pui apa, faina, drojdie si sare, dar nu lași sa crească 2-3 ore, aia nu e pâine de casa. Daca nu lași malțul la fermentat câteva săptămâni, aia nu e bere, mai ales asta de azi făcută intr-o zi… De ce nu se mai respecta protocoalele naturale? E simplu: sunt costisitoare, durează si profitul e mai mic.
Nu-i mai ușor sa pui o eticheta frumoasa pe care sa scrii  cu stil „pâine cu maia” sau ‘ Bere naturala” pe produse făcute la foc rapid ?!  Ba este, si asa ni se servesc cu zâmbete si reclame frumoase produse inutile si găunoase…

Ei bine, asa fac si cei care pretind ca o sticla cu apa de mare este Plasma Quinton. Pai e mai ușor sa umpli sticle de 1L decât sa stai sa sudezi cu roboti miniaturizați in vid si la -1C fiola cu fiola, ore si ore, cu presurizări si depresurizări pentru fiecare lot de fiole?                                                                                                                                             

Apa, animalele si mineralele.

Deși mulți cred ca toate apele de mare si minerale  sunt terapeutice, putini știu ca asta este valabil doar daca sunt băute din căușul palmelor la izvor sau păstrate in vid. Daca vrei sa le îmbuteliezi, ai o problema datorită procesului de oxidare a oligoelementelor in contact cu aerul: fierul Fe2+, manganeziul, aminoacizi, acizii (humici, hidrofili, carboxilici) hidrocarburi, etc.
Cel mai evident este cazul ionilor Fe2+ care în contact cu aerul se transforma în Fe3+. Ori dacă Fe2+ este solubil, Fe3+ este insolubil, si va da un aspect tulbure si cu impurități apei din sticla. Cine va cumpăra o astfel de apa?…deși ar fi mai sănătoasă așa tulburea decât forma ei limpede. De aceea, la toate apele de mare si minerale se practica aerisirea si decantarea.
In Romania exista o excepție: Apa de vâlcele, elixirul sănătății – îmbuteliată așa cum vine din pământ. Extrasa la cerere si îmbuteliată pentru consum imediat. 
Si daca suni acolo, (eu am sunat) dai peste un profesionist sincer, care iti spune ceea nimeni nu-ti spune: in apa de vâlcele apar firișoare albe după 2-3 săptămâni… si e natural sa fie asa, dar nu-i comercial!
Concluzia: mulți spun povesti frumoase dar puțin spun adevăruri curajoase. Iar Apa de Vâlcele mai are si un atu enorm: cea mai mare doza de siliciu, excelent pentru eliminarea aluminului din organism.

De ce avem nevoie ca aceste minerale sa fie legate de acizi organici?
In biologie exista doua mari clasificări ale ființelor vii:
1) Ființele Autotrofe (plante, microorganisme) care au aceasta posibilitate de a asimila direct mineralele anorganice.
2) Ființele heterotrofe (omul, animalul), care sunt în incapacitate de a asimila un mineral, dacă nu este chelatat în prealabil de către plante sau microorganisme (cazul dolomitei)
In studiile de nutriție si biochimie lucrurile sunt clare. Pentru a depăși toate barierele hidrofobe care înconjoară enzimele, un mineral ionic trebuie sa fie întotdeauna acompaniat de un transportor. In cazul apelor naturale, acești transportori sunt acizii humici conținuti „de facto” în apa minerala la izvor. Cu o condiție: acea apa sa fie băută direct de la sursa.
Așadar, mineralele pentru a fi asimilabile de către oameni si animale trebuie să posede un radical organic (gluconat, orotat, aspartat, ascorbat, citrat, tartrat…) Acești radicali sunt adăugați prin asimilarea mineralelor anorganice de către plante si de către fito/zooplancton in cazul Plasmei de Quinton. 
Toate acest calități se spulbera la 24h după ce deschizi sticla cu apa de mare, cu condiția ca ea sa fi fost îmbuteliata si filtrata in vid…
Pe partea de spray-uri cu apa de mare este utila si asa, anorganica, dar diferența e clara intre un spray cu apa de mare si spray-ul pediatric de la Quinton!

Plasma Quinton & Apa de mare

Apa minerala își datorează deci proprietățile traversării unor straturi geologice in drumul ei spre suprafață.  Mineralele din apa de mare in schimb, ca sa devina biodispobibile, trebuie sa îndeplinească 5 condiții:
– Sa fie extrase din zone de vortex marin, unde pasajul prin circuitul fito-zooplancton le cuplează acizi organici;
– Sa nu fie oxidata de lumina soarelui (aspirata la o anumita adâncime);
– Sa fie extrasa si îmbuteliată in vid, caci altfel ar păți ca apa minerala: ar apărea impurități in sticla;
– Sa fie micro-filtrată la rece;
– Sa nu atingă metale.
Aceste procedee implica costuri si o tehnologie complexa, cu sali presurizate la -3 bari pentru îmbuteliere, etc.
Cu astfel de eforturi se obține de 120 de ani, dupa protocolul stabilit de biologul francez Rene Quinton, un produs numit Plasma Quinton.
De ce oare toti cei care pretind ca vand Plasma Quinton la sticla nu se întreabă măcar: „de ce l-a îmbuteliat Rene Quinton in fiole de 10ml pentru uzul buvabil? Mai ales ca acum un secol, tehnologia era mult mai dificila? 
Pentru ca NU SE POATE !

La ora actuala, Laboratoires Quinton este singurul care respecta de la A la Z protocolul lui Rene Quinton.

A îmbutelia deci apa de mare la sticla (presupunând ca ar in vid) pentru uz buvabil este un nonsens din 4 motive:
– Dopurile respective nu asigura etanșeitatea;
– Odată deschisa, oxidează, deci ar trebui băută imediat…
– Oxidarea produce decantarea acizilor humici si mineralele devin anorganice;
– Pierderea/evaporarea unor oligoelemente duce la pierderea întregii oligosinergii: e ca si cum ai folosi alfabetul fără 4-5 litere.

 

Test simplu de verificat daca o apa de mare la sticla este „Plasma de Quinton”: 
– Daca sticla nu este sub vid acel produs nu este Plasma Quinton;
– Daca la 5-10 zile după desfacere nu apar particule in suspensie, acel produs nu este Plasma Quinton (foto 1);
– Daca in sticla nedesfăcută nu apar particule in suspensie după 10 zile, acel produs nu este Plasma  Quinton (foto 1).
In stânga aveți o fiola de Plasma Quinton Hipertonic după 1 săptămână in pahar: adio acizi humici/ adio minerale organice!!
Dar acest proces de decantare începe după 24-48 ore, ceea ceea ce demonstrează ca respectiva butelie cu apa de mare la litru (fake Quinton) este inutila la după 24h de la imbuteliere, nu mai zic de la deschidere! Asa ca nu faci decât sa iti obosești rinichii tai si ai copilului.
Mai exista argumentul ca „scrie pe ea ca respecta protocolul Quinton”, ca este „vândută in farmacii”, ca este in saloane bio…etc.
Ei bine, ca sa comercializezi apa de mare in farmacie iți trebui doar buletin de analize sa nu conțină metale grele si endotoxine, atât. Nu te întreabă nimeni de coloizi/ acizi humici, de ce , cat si cum ai filtrat-o! Ba din contra, li s-ar părea bizar sa apară in ea firișoare de particule. Apoi, scrii pe site sau pe sticla Quinton, etc si ai aburit pe aburiți…
Cat despre saloane Bio, da e bio…dar nu e coloidala, ceea ce doar 0.0000001 dintre vizitatori stiu. Mai sigur nu stie nimeni…
In schimb, nu au voie sa se numească Plasma Quinton, ptr ca asta este altceva. Cu totul altceva…

Concluzie

Doar fructele si legumele bio, apa minerala băută direct la izvor, (sau in timp scurt după îmbuteliere) si Plasma Quinton pot furniza minerale biodisponibile.
Aceasta avalanșa de apa de mare la sticla mizează pe lipsa informațiilor despre structura coloidala a apelor minerale in rândul publicului larg. Este ca si cum am dona sânge, iar la spital ar tine sticla pe raft câteva luni pana este necesara o transfuzie. Ar mai fi de folos acel sânge? Ei bine, plasma de Quinton este tot o substanță coloidala si este supusa acelorași reguli ca si plasma sangvina, pe care de altfel o poate înlocui cu succes.


Bonus
Citez din articolul „Nutriția porcinelor, aspecte fundamentale (III)” publicat pe siteul „lumea satului”:
Nutriţia porcinelor, aspecte fundamentale (III): Mineralele chelatate”

„De obicei, microelementele folosite în nutriția suinelor sunt sub formă de săruri anorganice, cum ar fi sulfatul de cupru, sulfatul de fier, oxidul de zinc etc. În ultimii ani au fost obținute şi au început să se folosească mineralele chelatate. Microelementele se leagă de un suport cum ar fi proteinele sau aminoacizii pentru a forma un chelat (exemplu: zinc-metionina, fier-lizina). Chelatul are rolul de a îmbunătăți absorbția micro-mineralului la nivelul intestinului subțire.
Electroliții au rol în menținerea balanței hidrice în organismul animalelor. Balanța electrolitică este importantă în special pentru purcei, întrucât aceștia sunt predispuși la diaree, care provoacă deshidratări severe. Elementele majore implicate în balanța electrolitică sunt sodiul, clorul, potasiul, magneziul și calciul. Cele mai importante rămân însă sodiul, clorul și potasiul.”
Dr. ing. Nicolae ZENECI, REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 22, 16-30 NOIEMBRIE 2007
Se pare ca zootehniștilor nu le vinzi apa de mare la sticla. Stiu meserie…
Eu chiar as propun sa alegem un inginer zootehnist in postul de Ministru al sănătății!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.